De Lokroep van de Camino

Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 2 minuten

Op vrijdag 20 oktober 2023 vertelde Hubert Bastiaens bij ons over de door hem gelopen Via de la Plata. Hij vertelde voor een volle winkel (dertig gasten) een boeiend verhaal over deze unieke onderneming.

Veel Santiagogangers hebben wel eens van deze route gehoord, weinigen hebben hem ook echt gelopen. Het is de meest Spaanse variant van alle Santiago-routes door SpanjeDeze magnifieke voettocht start in Andalusië (Sevilla), gaat door de Extremadura en dan dwars over de genadeloze Spaanse Meseta, om uiteindelijk via de Galicische bergen bij het doel aan te komen. Het ambitieuze plan om deze wandeling ook echt te maken, heeft hij een paar jaar geleden uitgevoerd en er in de coronajaren een uitgebreid boek over geschreven.

Hubert Bastiaens heeft zich ook behoorlijk verdiept in de lokale historie van het land en de streken waar hij doorheen liep en kon er zodoende veel interessante informatie over geven.

De Via de la Plata was een oude Romeinse weg, die vanaf de Middeleeuwen door christenen die in het zuidelijk deel van Spanje woonden, werd gebruikt om naar Santiago te trekken. De route voert door prachtige, verstilde landschappen en schitterende, oude steden. Hubert toonde met behulp van zijn fotomateriaal een levendig beeld van de pelgrimsweg, en vertelde over de redenen waarom hij op pad is gegaan en over wat hij zoal heeft meegemaakt en ervaren. Ook las hij enkele stukjes uit zijn boek voor.

Na afloop van de lezing namen vele aanwezigen een net aangeschaft exemplaar van zijn boek ‘De Lokroep van de Camino‘ tevreden mee naar huis, maar natuurlijk niet eerder dan nadat ze dat eerst door de auteur hadden laten signeren.


Wie is Hubert Bastiaens
Hubert Bastiaens (1953) is schrijver, ecoloog en lichaamsgericht therapeut. Hij heeft gestudeerd aan de universiteit van Wageningen en onder andere bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. Verder heeft hij verschillende opleidingen tot lichaamsgericht therapeut gevolgd en jarenlang een eigen praktijk gehad.
Zijn hele leven is hij al met spiritualiteit, geloof en zingeving bezig. Hij is meditatiebegeleider en organiseert spirituele wandelingen. Hij reist graag en door zijn grote belangstelling voor spiritualiteit worden al zijn reizen min of meer tot spirituele reizen en pelgrimstochten. Sinds zeven jaar is hij full time bezig met het Tibetaans boeddhisme. Hij is actief bij meerdere boeddhistische instituten en geeft cursussen over boeddhisme aan reizigers.

Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende zo'n veertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.