Groot-Brittannië

Landkaart voor Schotland

Op deze pagina vind je de landkaarten van Schotland. Het prachtige Schotland kent enkele schitterende steden, waarvan Edinburgh en Glasgow uiteraard het bekendst zijn. Deze steden liggen ietwat in het zuiden van het land. Buiten deze hoofdsteden van Schotland, zijn de andere prominente plaatsen onder andere Inverness, Dundee en de havenplaats Aberdeen. Buiten de Schotse steden is het platteland van Schotland vooral leeg, en zeker niet plat. De Schotse hooglanden zijn schitterende, unieke bergen waar man prachtig kan genieten van enorme uitzichten over lege dalen, grote meren en natuurlijk ook de zee. Ontdek Schotland nu met landkaarten van de Noorderzon!

Toont alle 18 resultaten

Landkaarten van het Schotse landschap

Schotland is een zeer bergachtig land, met alleen in het oosten langs de kust vlakke stroken. Direct ten noorden met de grens met Engeland is het gebied heuvelachtig, waarna het reliëf enigszins afvlakt ter hoogte van Edinburgh en Glasgow. Direct ten noordwesten van Glasgow wordt het landschap bergachtiger in het Queen Elizabeth nationale park, met toppen tot krap 1000 meter. Dit park, vol met dichte loofbossen, meren en rivieren is perfect geschikt voor de actieve wandelaar. Vanuit de lodges in omringende dorpen vertrekken veel wandelpaden die je langs alle mooie plekjes voeren. Ontdek ze met wandelkaarten van de Noorderzon!

Verder noordwaarts worden de bergen hoger, het landschap leger en ook ruwer. De bergen in de Schotse Hooglanden en in de Cairngorms komen gemakkelijk boven de 1200 meter. Doordat Schotland op dezelfde noorderbreedte ligt als Noorwegen en Zweden, is 1200 meter ver boven de boomgrens. ’s Winters is het hier dan ook behoorlijk guur weer!

Extreem koud wordt het echter nooit in Schotland dankzij de warme golfstroom, die tegen de westkust van het land stroomt. De topbestemmingen van Schotland zijn Glasgow, Edinburgh, de berg Ben Nevis, die met ruim 1400 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië is, en natuurlijk Loch Ness. Dit meer ligt midden tussen de hoogste bergen van het land! Er valt dus meer te zien van een glimp van het monster!

Autorijden door Schotland

Hoe kies je de beste landkaart? Dat hangt er vanaf van wat je gaat doen! Ga jij het hele land door, of beperk je je tot één mooi gebied? Hoewel we oor langere afstanden normaliter een kaart aanraden met een grotere schaal, is Schotland klein genoeg om met een kaart van 1:400.00 prima uit te voeten te kunnen. Neem bijvoorbeeld de Michelin landkaart, die volstaat prima.

Ondanks dat met behulp van landkaarten en GPS de weg wellicht goed te vinden is, is autorijden door Schotland niet gemakkelijk. Ten eerste rijden ze uiteraard aan de linkerkant van de weg, en ten tweede is het land zeer bergachtig. Ervaring leert dat de Engelsen en Schotten minder bedreven zijn in het aanleggen van bergwegen dan bijvoorbeeld de Zwitsers, dus een krachtige auto is geen overbodige luxe.

Desondanks raden we zeker aan om met de auto het land in te trekken. Het is zo mooi; je zal er geen spijt van krijgen!

Blogs over Schotland
Blogs over Landkaarten en wegenkaarten