Op deze pagina vindt men de landkaarten van India, het subcontinent van Zuid-Azië. Dit reusachtige land biedt onderdak aan meer dan een miljard mensen en geldt als de sterkst opkomende economie van de wereld, hetgeen je goed terugziet in de grote steden van India. Steden als Mumbai, Delhi en Bangalore zijn een grote smeltkroes van culturen en bruisen van leven. Ook de natuur heeft veel ruimte in India: in de vele parken komen een grote hoeveelheid unieke planten en dieren voor. Wist je bijvoorbeeld dat er zelfs een leeuwenbevolking in India leeft? Ontdek India met landkaarten van de Noorderzon!

Toont alle 13 resultaten

Kaarten van het Indiase landschap

Door de geschiedenis heen is India afgeschermd gebleven van alles wat er in de rest van Azië gebeurde. Denk aan de Mongoolse veroveraars, Chinese oorlogen en dergelijke chaos. Deze afscherming is grotendeels te danken aan een natuurlijke barrière: de Himalaya. Daardoor heeft India een volledig eigen cultuur ontwikkeld, met veel subculturen binnen de verschillende regio’s van het land.

Ondanks de subculturen centreert het leven in India zich steeds meer in de steden; het platteland raakt leeg. Of dat positief is, is twijfelachtig. Het zorgt echter wel voor meer ruimte voor de natuur. India beschermt haar natuur steeds proactiever, hetgeen zeer in dank wordt afgenomen. Er komen steeds meer beschermde natuurparken bij waar men volop van de Indiase natuur kan genieten. Door de grootte van het land kent India veel verschillende klimaten, elk met zijn eigen biosferen.

Vrijwel heel India kent een moesson-klimaat, hetgeen echter op sommige plekken extremer is dan op andere. De laatste jaren wordt het land droger. Het noorden van India ligt deels in de Himalaya, en kent dus een hooggebergte klimaat. Onderaan de bergen heerst een sterk continentaal klimaat, dat in het oosten redelijk vochtig is en in het westen tegen de grens met Pakistan zeer droog. Hier ligt dan ook de Thar-woestijn.

Over het algemeen is het oosten van India natter en groener dan het westen, met uitzondering van de kuststroken. Met name ten zuiden van Mumbai, dat aan de westkust ligt, is er een groene strook van zo’n 100 kilometer breed landinwaarts die helemaal tot aan de zuidelijke punt van India loopt. Hier vindt men ook veel nationale parken, zoals het Sharavati-park. Hier leven unieke en beschermde diersoorten zoals makaken, tijgers en schubdieren.

Het oosten van India vlakt redelijk af, maar en stromen veel grote rivieren die vanuit die Himalaya aan komen zetten. Dit maakt het gebied zeer vruchtbaar. Er is veel landbouw, maar ook veel ruimte voor de natuur. Er zijn vele tientallen beschermde parken, met een veelvoud aan unieke en endemische flora en fauna.

Cultuurproeven in India

De Indiase keuken is wijdverspreid in Europa, maar nergens kan je ‘m zo goed proeven als in het land van herkomst. Elke regio heeft z’n eigen keuken, maar in de grote steden komen die regelmatig samen. Van alles wat!

Enkele hoogtepunten om te bezoeken zijn onder andere het parlement in New Delhi en het treinstation van Mumbai. Breng vooral ook een bezoek aan een historische Hindoeïstische tempel, zoals de Brihadisvaratempel of de Minakshitempel.

Hoe kies je de juiste landkaart voor India?

Dat hangt er vanaf wat je wil gaan doen! Ben jij een actieve vakantieganger die graag de natuur in wilt? Of ga jij juist de culturele hoogstandjes af? Wie wilt reizen binnen India het beste af is om een auto te huren als je zelfstandig het eiland wilt verkennen. Van stad naar stad rijden er ook treinen in India, maar wie de natuur in wilt is op zichzelf aangewezen. Autorijden binnen de drukke steden in India is echter een ervaring op zich en valt niet aan te raden voor de onervaren bestuurder.

Eenmaal buiten de steden pak je je kaart en navigatie er bij, en vervolg je je route. India wordt niet voor niets een subcontinent genoemd: het land is gigantisch. Heel India doorkruisen duurt weken, en de meeste vakantiegangers doen dat dan ook niet. Toch voor wie een aardige afstand wilt afleggen raden we kaarten aan met een flinke schaal. Denk aan 1:1.500.000 of groter. Voor kleinere afstanden raden we een landkaart met een schaal van 1:250.000 aan. Als je lokale wandelkaarten gaat kopen, zorg dat wel dat ze zo recentelijk mogelijk zijn uitgegeven. Door regen en modderstromen kunnen paden langs de bergen snel veranderen, zeker als er weinig begroeiing is!

Met de juiste kaarten, gidsen en voorbereiding haal jij het meeste uit jouw vakantie naar India!