10 november 2023: lezing Alexander Reeuwijk

Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 3 minuten

OOG IN OOG MET DE GODEN | een zoektocht naar Indiase bronzen en hun makers

  • Vrijdag 10 november 2023 kwam Alexander Reeuwijk bij De Noorderzon!
  • Onderwerp: India; naar aanleiding van zijn nieuwe boek Oog in Oog met de Goden

Het was een leuke en gezellige avond waarop Alexander over zijn intensieve kennismaking vertelde met land en volk van Zuid-India, meer precies de deelstaat Tamil Nadu. De aanwezige mensen waren zeer geïnteresseerd hetgeen resulteerde in leuke gesprekken, over en weer.

De bekende schrijver van onder meer boeken over Aziatische culturen, evolutie en ontdekkingsreizen, verbleef meer dan drie jaar in India, met als resultaat dit nieuwe en pakkende boek.

Alexander gaat tijdens zijn lezing uitgebreid in op de rijke cultuurhistorie van Zuid-India
Alexander Reeuwijk

De aanleiding voor zijn intensieve en langdurige kennismaking met het land was dat hij in het voorjaar van 2013 oog in oog stond met de Nataraja, de dansende Shiva, in het Rijksmuseum Amsterdam. Hij was zo gegrepen door dit beeld dat hij besloot te onderzoeken hoe dichtbij hij eigenlijk kon komen, zowel fysiek als spiritueel. Deze vragen waren de aanzet voor een zoektocht die hem niet alleen naar musea en archieven in Parijs bracht, maar vooral naar India, waar hij vele malen naartoe reisde.

Uiteindelijk woonde hij zo’n 3,5 jaar bij een familie van beeldenmakers in de buurt van Pondicherry, die vandaag de dag godenbeelden maken op dezelfde manier waarop het beeld in het Rijksmuseum is gemaakt. Het resultaat is dit detectiveachtig verhaal naar de herkomst van het beeld, maar bovenal een liefdevol portret van een grote familie die zich probeert staande te houden in een razendsnel veranderend India. Op vrijdag 10 november komt Alexander er bij ons over vertellen, onder meer aan de hand van diverse mooie afbeeldingen die hij zal vertonen.

Alexanders nieuwe boek

Wie is Alexander Reeuwijk

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver en reiziger, met een voorkeur voor Azië, natuurlijke historie en oude reisverhalen. Regelmatig is Reeuwijk te horen in het radioprogramma Vroege Vogels waarin hij buitenlandse natuurboeken bespreekt. In 2021 trad hij toe tot de redactie van De Scharrelaar, het vogeltijdschrift voor lezers. In zijn boeken combineert hij persoonlijke observaties met verhalen van reizigers uit het recente en verre verleden. Met zijn boek Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace stond hij op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014.

een mooie recensie van zijn nieuwe boek in NRC 13 oktober, jongstleden
Een willekeurige greep uit het uitgebreide assortiment boeken en kaarten over India of delen van het gigantische land, bij De Noorderzon. Klik op de afbeelding voor meer info.
Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende zo'n veertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.