Oostenrijk

Kaart en gidsen voor Tirol & Vorarlberg

Op deze pagina vind je de kaarten van Tirol en Vorarlberg, de twee westelijke deelstaten van Oostenrijk. De Alpen zijn natuurlijk totaal verweven met Oostenrijk; zodra iemand de bergketen benoemd denken de actievelingen onder ons direct aan Oostenrijk en Zwitserland. Tirol is de climax van de Oostenrijkse Alpen. Hier vind je de hoogste bergen (Großglockner, 3800 meter) en 13 deelgebergtes van de Alpen waarvan de Hoge Tauern de belangrijkste is. Het landschap van deelstaat Vorarlberg is een stuk lager, en is vooral een overgangsgebied tussen het lagergelegen west-Beieren en de Alpen. Een prachtig glooiend gebied met uitzicht op de witte toppen van de Alpen is het resultaat! Ontdek Tirol en Vorarlberg nu met kaarten van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 44 resultaten wordt getoond

Kaarten van Tirol

De deelstaat Tirol vormt een dunne landstrook van zo’n 50 kilometer breed, en grenst in het noorden aan Beieren en in het zuiden aan het Italiaanse Zuid-Tirol. In dit bestek van slechts 50 kilometer stijgt het Tirolse landschap van 500 meter hoog bij de Duitse grens tot vele toppen boven de 3000 meter bij de Italiaanse grens.

Innsbruck

Tussen de Tirolse bergen in ligt de historische hoofdstad van de deelstaat: Innsbruck. Innsbruck wordt omgeven door twee puisten van elk 2300 meter hoog en door de stad dendert de rivier de Inn in snel tempo richting de Donau. In de winter geldt Innsbruck als hét wintersportcentrum van Oostenrijk, en in de zomer zijn de bergen rondom de stad erg aantrekkelijk om te beklimmen. In de stad zelf is ook genoeg te doen: oude kastelen, bruggen en herenhuizen sieren de stad. Typisch Germaanse hofburgen vind je uiteraard ook in Innsbruck, net als enkele leuke musea zoals het middeleeuwse arsenaal van de stad. Een ander hoogtepunt zijn de vele oude kerken die verspreid door de stad staan, met vaak een prachtig beeld van de Alpen op de achtergrond. Ontdek Innsbruck en de andere Tirolse steden met kaarten van de Noorderzon!

Kaarten van Vorarlberg

Vorarlberg is een kleine deelstaat in het uiterste westen van Oostenrijk, dat slechts met drie bergpassen met Tirol en de rest van Oostenrijk verbonden is. Sterker nog: deze bergpassen zijn regelmatig ontoegankelijk door weersomstandigheden. De bewoners van Vorarlberg zijn dus regelmatig aangewezen op het naburige Zwitserland, Italië en Duitsland voor hun dagelijkse behoeften.

In het noordoosten van Vorarlberg ligt de prachtige Bodensee, dat wordt omgeven door hoge bergen, leuke stadjes en veel oudheid. De geschiedenis van de Bodensee valt het beste te bekijken in het Duitse Friedrichhafen en het Zwitserse Konstanz. Langs de Bodensee lopen meerdere wandelpaden en zelfs ook een fietspad. De Rijn vormt de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland, en ook hier volgt een mooi fietspad de Rijn. Haal nu jouw fietskaarten voor deze bijzondere tocht bij de Noorderzon!

Net als Tirol vormt het landschap van Vorarlberg een overgangsgebied van laag naar hoog. In het zuiden liggen meerdere toppen boven de 3000 meter, die met name in de zomer uiteraard zorgdragen voor geweldige bergwandelingen. Ontdek Vorarlberg nu met kaarten van de Noorderzon!

Cultuur in West-Oostenrijk

Centraal Europa heeft een lange geschiedenis met vele koningen, hertogen en veel landgrensverschuivingen, en West-Oostenrijk is daar geen uitzondering op. Door de jaren heen is dit gebied talloze keren veroverd en weer heroverd. Ondanks alle politieke en militaire gebeurtenissen hebben veel dorpjes in Tirol en Vorarlberg hun eigen gebruiken ontwikkeld én in stand gehouden. Denk hierbij aan klederdracht, plaatselijke delicatessen en de plaatselijke economie. Elk dorpje had zijn eigen eigenaardigheden en gebruiken, die vaak vandaag de dag nog steeds gebruikt worden. Leer meer over de Oostenrijkse oudheid met gidsen van de Noorderzon! 

Blogs over Vorarlberg
Blogs over Kaarten en gidsen