Op deze pagina ontdek je de kaarten van het prachtige Marokko, het Noord-Afrikaanse koninkrijk. In dit aantrekkelijke vakantieland is er veel te doen: Wat dacht je van prachtige stedentrippen door historische steden als Fez, Marrakesh en Agadir. Voor de meer actieve vakantieganger biedt het Atlasgebergte geweldige wandelmogelijkheden en voor de avonturier kan je zelfs een trek maken door de Sahara, aan de andere kant van het Atlasgebergte. Genoeg te doen dus! Marokko ontdek je met kaarten en gidsen van de Noorderzon! Meer weten over dit bijzondere land? Lees onderaan deze pagina verder of kom langs bij de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 38 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Marokkaanse steden

De Marokkaanse steden worden alsmaar populairder, en dat is met goede reden! Waar er verspreid door het land veel archeologische opgravingen zijn gedaan zoals Berberse rotstekeningen van wel 6000 jaar oud, zijn er in de Marokkaanse steden nog veel gebouwen met een lange, interessante geschiedenis. De Marokkaanse architectuur is zeer uniek. Verspreid door de steden staan nog oude badhuizen, moskeeën, kerken en andere bouwwerken, versierd met mozaïek, beschilderingen en prachtige gevels. De uitgesproken vormen zijn absolute eye-catchers. Er staan negen (!) Marokkaanse stedencentra op de werelderfgoedlijst, waaronder Fez, Rabat, Meknes en natuurlijk Marrakech! Vergeet ook niet de grootste stad van Marokko: Casablanca. De stad, wiens naam in het Spaans letterlijk Wit Huis betekend, staan dan ook bekend om de wonderbaarlijke witte gebouwen in de stad.

Kaarten van de Marokkaanse natuur

De natuur van Marokko is vrij divers. Hoewel er regenrijke gebieden zijn, zijn de meeste regio’s van het land droog tot zeer droog. Steppes en rotsachtige plateaus vormen een belangrijk deel van het land. Het meeste regent het aan de westkant van het land, ten noorden van het Atlasgebergte. Vanaf de Spaanse enclaves bij de Straat van Gibraltar tot aan de Algerijnse grens treft men veel mediterrane vegetatie aan. Het weer in het land wordt echter grotendeels bepaald door het Atlasgebergte in combinatie met de Atlantische oceaan.

Het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte, waarvan de hoogste toppen tot boven de 4000 meter reiken, heeft een bijzonder effect op de Marokkaanse natuur. Op de eerste plaats is het hoog in de bergen vanzelfsprekend flink kouder dan op de lagergelegen gebieden, maar de bergen vormen ook een barrière die aan beide kanten van het gebergte een uiterst verschillend klimaat veroorzaakt. Waar aan de noordelijke kant van het gebergte een mediterraan klimaat heerst, vergelijkbaar met Zuid-Spanje, gaat dit klimaat aan de zuidelijke prompt over in een woestijnklimaat aan de grens van de Sahara. Over het Atlasgebergte liggen meerdere prachtige bergpassen, waarvandaan je de prachtige toppen goed kan bekijken. De hoogste toppen zijn permanent bedekt met sneeuw, en dat is een bijzonder uitzicht vanaf de doorgaans loeihete vlaktes, zowel aan de noord- als de zuidzijde van het gebergte. Het is leuk om het gebied wandelend te verkennen. Bij de Noorderzon vind je diverse wandelgidsen over het gebied.

Aan de noordwestkant van de Atlas, tegen de Atlantische oceaan aan, is het klimaat relatief iets vochtiger, wat er voor zorgt dat er beboste gebieden voorkomen. Hier ligt ook het natuurpark Souss-Massa, waar men met veel geluk nog de bedreigde Heremietibis vogel kan spotten.

Blogs over Kaarten en gidsen