Duitsland

Kaart en gidsen voor Beieren

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, bekend van München, het Oktoberfest en natuurlijk de Duitse Alpen. Beieren is de grootste deelstaat van het land, maar niet de meest bevolkte. München is de enige stad van grote omvang in de omgeving, en daardoor het echte centrum van de regio. Op een heldere dag kan je vanuit de hoge moderne gebouwen van München het andere letterlijke hoogtepunt van Beieren zien: de Duitse Alpen. Met toppen tot wel bijna 3000 meter zijn dit serieuze bergen! Maar heb je ook wel eens aan de andere Beierse natuur gedacht, zoals het Rhön-gebergte? Ontdek het met kaarten en gidsen van de Noorderzon! Kom langs en haal het meeste uit jouw vakantie naar Beieren!

Resultaat 1–24 van de 147 resultaten wordt getoond

Het Beierse Landschap

Wie aan het landschap van deze Duitse deelstaat denkt, denkt gelijk aan de Alpen. Logisch, want deze machtige bergen zijn natuurlijk het meest prominente natuurverschijnsel in deze regio. De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland met een hoogte van ruim 2950 meter, en zoals het de hoogste bergen van een land betaamt, ligt ook deze berg op een landgrens. Vlakbij het Oostenrijkse Innsbrück in de deelstaat Tirol liggen de hoogste bergen van Duitsland bij elkaar. In deze regio vindt men ook talloze kastelen en burchten, waarvan slot Neuschwanstein de bekendste is. Dit slot, gebouwd door de ietwat zwakzinnige Beierse heerser Lodewijk II is een van meest populaire bestemmingen van Duitsland. Het slot staat op een kleine verhoging van het omliggende landschap op 800 meter hoogte. Echter vlak achter het slot springen de Alpen de hoogte in tot wel 1800 meter op de Tegelberg.

Rhön-gebergte

Prachtige uitzichten heb je vanaf elke berg, en ene alleen wat specialer dan de andere. Prachtige uitzichten heb je niet alleen in de Beierse Alpen, maar ook in het Rhön-gebergte, gelegen in het noorden van Beieren en deels in Thüringen en Hessen. Dit kleine middelgebergte met een hoogte van krap 1000 meter staat bol van eens speciaal soort verstevigde kerken: weerkerken. Deze kerken met dubbelfunctie als fortificaties zien er indrukwekkend uit, met name die van het dorpje Ostheim vor der Rhön.

Het natuurgebied van de Rhön is gekenmerkt als natuurreservaat en daardoor extra beschermd en beperkt toegankelijk, er zijn echter volop wandelmogelijkheden met wel 6000 kilometer aan wandelpaden. Op de relatief hoge bergplateaus, langs de vele rivieren en vele glooiende bergen is er een grote biodiversiteit aan voornamelijk planten en bloemen, waarvan sommigen zeldzaam zijn tot wel uniek in de regio. Qua fauna komen er dassen, vossen, reeën en wilde zwijnen voor. Ook is er een verzameling aan mooie grote vogels zoals zwarte ooievaars te bekijken, als je geluk hebt!

München

München is een grote stad met ruim 1,4 miljoen inwoners in centraal Beieren. De stad kent een lange geschiedenis maar is vandaag de dag vooral bekend vanwege het Oktoberfest, de Frauenkirche, het Beierse Nationale Museum en de Kunstareal München, waar een grote verzameling musea te bezoeken is.

München is een van de grote economische centra van Duitsland, en wereldwijd bekende bedrijven zoals BMW en Allianz vinden hun oorsprong in de stad. Deze en andere vooraanstaande bedrijven hebben een grote invloed op de stad en het stadsbeeld, welke door de alsmaar innoverende invloed van het bedrijfsleven een zeer moderne uitstraling heeft gekregen. Dit zie je voornamelijk terug in de grote kantoorpanden die het centrum van de stad sieren.

De stad is gelegen aan het riviertje de Isar. Langs het riviertje zijn enkele grote parken gebouwd zoals de Englisher Garten. Sowieso is München een zeer groene stad, met veel parken en meren in de nabijheid. Ontdek München met stadskaarten van de Noorderzon!