Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, bekend van München, het Oktoberfest en natuurlijk de Duitse Alpen. Beieren is de grootste deelstaat van het land. Hoofdstad München heeft bijna anderhalf miljoen inwoners en is de derde stad van Duitsland (na Berlijn en Hamburg). Het is het een cultureel centrum van betekenis. Op een heldere dag kan je er de Alpen zien. (In het uiterste noordwesten van Beieren, deels in de deelstaat Hessen, liggen de natuurgebieden Rhön en Odenwald; deze vind je hier). [lees verder onderaan deze pagina..]

Resultaat 1–24 van de 218 resultaten wordt getoond

[vervolg van bovenaan de pagina] .. Met toppen tot wel bijna 3000 meter zijn dit grote jongens! Maar Beieren is niet alleen de Alpen of München. Heel Midden- en Noord-Beieren is één aaneenschakeling van heuvels, bossen en landerijen. Ontdek het met kaarten en gidsen van de Noorderzon! Kortom genoeg te beleven voor een geslaagde vakantie. Kom langs en haal het meeste uit jouw vakantie naar Beieren!

 

Het Beierse Landschap

De Donau stroomt dwars door het midden van deze deelstaat, van west naar oost, waarbij ze het Beierse grondgebied praktisch in een noordelijke en een zuidelijke helft splitst. Bij Passau stroomt ze Oostenrijk in. Langs de mooie  zijrivieren zoals de Tauber (Romantische Strasse!), de Altmühl, de Iller en Isar  kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken. In het oosten van Beieren, tegen de grens met Tsjechië, bevindt zich het Beierse Woud, een middelgebergte met uitgestrekte bossen waarin de lynx rondwaart en met toppen tot bijna vijftienhonderd meter. Overal in Beieren zijn er veel leuke stadjes en dorpen te bewonderen.

Wie aan het landschap van deze Duitse deelstaat denkt, denkt gelijk aan de Alpen. Logisch, want deze machtige bergen zijn natuurlijk het meest prominente natuurverschijnsel in deze regio. De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland met een hoogte van ruim 2950 meter, en aan de andere kant rol je zo Oostenrijk in. In deze regio vindt men ook talloze kastelen en burchten, waarvan slot Neuschwanstein de bekendste is. Dit slot, gebouwd door de ietwat zwakzinnige Beierse koning Lodewijk II is een van meest populaire bestemmingen van Duitsland. Het slot staat op een klein plateau op 800 meter hoogte. Echter vlak achter het slot rijzen de Alpen plotseling de hoogte in tot wel 1800 meter op de Tegelberg.

Rhön-gebergte

Het grensoverschrijdende Rhön-gebergte ligt in het noorden van Beieren, maar ook in Hessen en een beetje in Thüringen. In dit aantrekkelijke middelgebergte met een hoogte van krap 1000 meter kan je prima bewegwijzerde wandel- en fietsroutes volgen. Een bijzondere bezienswaardigheid in deze streek is een speciaal soort verstevigde kerken: weerkerken. Deze kerken met dubbelfunctie als fortificaties zien er indrukwekkend uit, met name die van het dorpje Ostheim vor der Rhön.

Het natuurgebied van de Rhön is gekenmerkt als natuurreservaat en daardoor extra beschermd en beperkt toegankelijk, er zijn echter volop wandelmogelijkheden met wel 6000 kilometer aan wandelpaden. Op de relatief hoge bergplateaus, langs de vele rivieren en vele glooiende bergen is er een grote biodiversiteit aan voornamelijk planten en bloemen, waarvan sommigen zeldzaam zijn tot wel uniek in de regio. Qua fauna komen er dassen, vossen, reeën en wilde zwijnen voor. Ook is er een verzameling aan mooie grote vogels zoals zwarte ooievaars te bekijken, als je geluk hebt!

München

München is een grote stad met ruim 1,4 miljoen inwoners in centraal Beieren. De stad kent een lange geschiedenis maar is vandaag de dag vooral bekend vanwege het Oktoberfest, de Frauenkirche, het Beierse Nationale Museum en de Kunstareal München, waar een grote verzameling musea te bezoeken is.

München is een van de grote economische centra van Duitsland, en wereldwijd bekende bedrijven zoals BMW en Allianz vinden hun oorsprong in de stad. Deze en andere vooraanstaande bedrijven hebben een grote invloed op de stad en het stadsbeeld, welke door de alsmaar innoverende invloed van het bedrijfsleven een zeer moderne uitstraling heeft gekregen. Dit zie je voornamelijk terug in de grote kantoorpanden die het centrum van de stad sieren.

De stad is gelegen aan het riviertje de Isar. Langs het riviertje zijn enkele grote parken gebouwd zoals de Englischer Garten. Sowieso is München een zeer groene stad, met veel parken en meren in de nabijheid. Ontdek München met de kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Blogs over Beieren
Blogs over Kaarten en gidsen