West-Duitsland

Kaart en gidsen voor Hessen (met Rhön en Odenwald)

Op deze pagina vind je de kaarten van Hessen. Deze bijzondere deelstaat in midden-Duitsland is feitelijk maar een paar uurtjes rijden vanuit Nederland, maar heeft veel moois te bieden! In Hessen vindt men natuur in alle soorten en maten, van lage bergen tot aan ruige rotsen, glooiende akkerlanden en dichte bossen. In het noorden vind je bijvoorbeeld de mooie streek Waldhessen en de Edersee, goed te combineren met de cultuurstad Kassel. In het zuiden en oosten, deels over de grens met de aangrenzende deelstaten vind je fraaie middelgebergtes zoals de Rhön en het Odenwald. De wijngaarden in de zuidwestelijk gelegen Rheingau hebben al een tikje zuidelijke flair. En Frankfurt is dé metropool van Midden-Duitsland. Ontdek Hessen met de kaarten en gidsen van de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 47 resultaten wordt getoond

Hessen

De deelstaat Hessen is een fraai, centraal gelegen, sterk heuvelachtig en rivierrijk gebied. De belangrijkste stad van deze deelstaat is Frankfurt am Main, hoewel dit echter niet de hoofdstad is. Deze eer is toegewezen aan Wiesbaden, een mooie oude stad aan de Rijn.

Hessen is een veelzijdige deelstaat met veel water, bos en landbouw waaronder wijnbouw. Meer dan de helft van de deelstaat is heuvelachtig, met als hoogste punt de Wasserkuppe (Rhön) van 950 meter hoog. Een tocht door Hessen geeft je van alles wat: wilde bergriviertjes tot grote wateraders, vlak boerenland tot scherpe bergkammen, die regelmatig bedekt zijn met een dicht bos. Een van deze bossen is het Reinhardswald, gelegen tussen de rivieren Weser en de Diemel in het uiterste noorden van de Deelstaat. In dit unieke glooiende landschap vindt men leuke heuveltjes met een hoogte tot krap 500 meter, die ofwel bedekt zijn met bos ofwel met boerenakkers. Het diepe bos heeft een sprookjesachtig uiterlijk en het is dan ook niet voor niets dat veel van de verhalen van de Gebroeders Grimm zich hier afspelen! Met name de burcht van Sababurg is bekend vanwege deze reden. Doornroosje leefde zelfs in het kasteel!

Hessische steden

Zakenstad Frankfurt is de grootste en belangrijkste stad van Hessen, hoewel voor de toerist wellicht niet de meest interessante. Echter voor wie graag een shoptrip wil maken of de moderne architectonische hoogstandjes van deze indrukwekkende stad wilt bekijken, is Frankfurt zeker een aanrader.

Wie meer van oude architectuur houdt raden we Wiesbaden en Kassel aan. Deelstaathoofdstad Wiesbaden is een van de rijkste steden van Duitsland, maar straalt toch enigszins de plattelandssfeer uit. Wiesbaden is het centrum van enkele belangrijke nationale Duitse instituten zoals de publieke TV en de landelijke politie, welke natuurlijk in mooie statische panden gevestigd zijn. Enkele hoogtepunten van Wiesbaden zijn onder andere de Marktkirche, het stadhuis en het stadsslot, alle gelegen aan het centrale plein. In het centrum van de stad kom je sowieso veel typisch oude Germaanse architectuur tegen. Zeker de moeite waard dus! Verder bezoek je Wiesbaden natuurlijk ook voor de prachtige omgeving; de stad ligt aan de rand van het Taunus-gebergte.

Kuuroorden

In zuidelijk Hessen, waaronder in Wiesbaden, liggen talloze kuuroorden. Natuurlijk verwarmd bronwater komt hier massaal naar boven, waardoor de keuze tussen verschillende spa’s en uitstekend is. Of je nu een 5-sterren arrangement met alles erop en eraan wilt, of juist heel eenvoudig, er is van alles wat. Komt ultiem tot rust in deze mooie regio. Met de kaarten en gidsen van de Noorderzon van Hessen kom je alles te weten over wat Hessen te bieden heeft. Kom langs!

Blogs over Hessen
Blogs over Kaarten en gidsen