Aankondigingen, lezingen en presentaties

Leon Receveur
Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 8 minuten

Op 13 mei 2020 was er een reportage bij het NOS programma Nieuwsuur over het onderwerp corona en het toerisme. Eelco Bosch van Rosenthal kwam daartoe speciaal naar onder meer De Noorderzon voor een kort interview. Het onderwerp stemt niet echt tot vrolijkheid, maar onze winkel kwam mooi in beeld! Deze reportage (circa 7 minuten) is hier terug te zien.

agenda … alle lezingen voorlopig afgelast!

 


ALLE LEZINGEN DIE WAREN AANGEKONDIGD ZIJN AFGELAST! HOPELIJK KUNNEN WIJ IN HET NAJAAR WEER DOORGAAN MET EEN NIEUWE REEKS MOOIE LEZINGEN...UIDIGE CORONACRISIS GEANNULEERD!

   AFGELAST!!  vrijdag 15 MEI  2020, aanvang 19.30 uur, toegang gratis  | aanmelden via info@denoorderzon   AFGELAST!!

 

RI4DAAGSE EXPEDITIES & DE KUNST VAN AVONTUURLIJK REIZEN

Monic Deichmann – expeditieleider

 

Te voet, varend, en fietsend langs en over de grote rivieren richting Noordzee
Monic is geboren aan zee, woont in een huis aan de rivier, is reiziger in hart en nieren en groot liefhebber van kunst en cultuur én van ruige natuur. Ze houdt van de geur van laurier, van de kleur blauwgroen, van laarzen en grote jassen, van water én van vuur. En van de uitspraak van Marc Twain:  ‘Ze wisten niet dat het niet kon, dus ze hebben het gedaan’.

Het was voor haar een bijzonder avontuur om vorig jaar als expeditieleider, in twee expedities van vier dagen, samen met het Ri4daagse team, twee koks en in totaal honderddertig deelnemers, struinend, fietsend en varend, de reis van de Millingerwaard via de grote rivieren en de delta naar de Noordzee te maken. 2019 was ook het jaar waarin er voor het eerst werd gekampeerd onderweg. 

   

  

    

Ri4daagse expedities zijn vierdaagse ontdekkingstochten waarin je te voet, met boten, kano’s, sloepjes en fietsen langs en over de grote rivieren en de delta, richting de Noordzee trekt. Een fantastische ontdekkingsreis door één van de mooiste rivierdelta’s van Europa. Expeditie Oost in het voorjaar en Expeditie West in de zomer. De reis krijgt betekenis vanwege speciaal op het landschap en de reis geïnspireerde belevenissen waarin het verhaal van water op allerlei verrassende manieren verweven wordt met de verhalen van de deelnemers. Het landschap is hierbij geen decor, maar inspiratiebron waardoor je dingen beleeft, probeert en leert die alleen buiten, aan de rivier, te ervaren zijn. Hierbij zoekt Monic de samenwerking op met wetenschappers, kunstenaars, pioniers, klimaatdeskundigen etcetera, en ze ontwerpt ook zelf ervaringen onderweg. Door deze fysieke en mentale reis verandert steeds je blik op het landschap, jezelf én elkaar. En het mooie is, ondanks dat je vrijwel constant in beweging bent, kom je totaal tot rust. Deze reis naar zee wordt één keer per jaar gemaakt, in twee expedities. Expeditie Oost in het voorjaar is van 21 tot en met 24 mei en gaat van de Millingerwaard bij de Duitse grens naar Loevestein. Expeditie West, van 3 tot en met 6 september, gaat van Loevestein via de Biesbosch naar de Noordzee!

Het was een geweldig succes, en in 2020 wordt dit weer gedaan wanneer er voldoende voor animo is!

 

   

Monic vertelt hier graag meer over tijdens de lezing in de Noorderzon op 20 maart.

Toegang gratis. Duur: ca. 1,5 uur. Aanmelden via info@denoorderzon.nl 


************************************************************


 

donderdag 27 februari 2020 aanvang 19.30 uur –  in het Het Colofon Bakkerstraat 56 Arnhem – entree € 7,50

DE WET VAN DE STILTE – REIS DOOR COLOMBIA | Karin Anema

Lezing georganiseerd door De Noorderzon en Het Colofon

Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generaties-lange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor.

Met een open blik, echt contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

In De wet van de stilte blijkt de erfenis van de vrede: niets is wat het lijkt.

   

Reis met haar mee naar het fascinerende Colombia en ontdek hoe de mensen omgaan met het gewelddadige verleden en het huidige toerisme. Hoe de schrijfster de heersende wet van de stilte weet te doorbreken. Door openhartige gesprekken komen ontroerende verhalen naar boven en krijgen oorlogsstatistieken een gezicht.

 

Behalve het boek zijn er de gelijknamige podcast en video. Hier leer je het verhaal achter het verhaal kennen. Het boek ligt vanaf eind januari in De Noorderzon en Het Colofon.

Bio Karin Anema 

Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en met oog voor sprekende details verdiept zij zich vooral in gesloten culturen. Van haar verschenen eerder onder meer Anders dan Afrika, De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. Vandaag koop ik alle kleuren – het levensverhaal van een man en zijn psychoses is in het Duits vertaald en wordt verfilmd, en Boegwater – leven op de binnenvaart, dat eveneens genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. Over haar boeken geeft ze inspirerende lezingen met beeld en video. Zie: www.karinanema.com

 

Quotes uit de pers: 

 • Anema beschrijft ingehouden, zonder te oordelen of te veroordelen.
 • Anema schrijft indringend
 • Een ontroerend en fraai boek
 • Karin Anema is een van de beste Nederlandse schrijvers van reisverhalen. Ze is goed gedocumenteerd en laat zich leiden door ontmoetingen. Ze heeft lef en dat liet ze al zien in eerdere boeken.

LET OP: DEZE LEZING VINDT PLAATS IN HET COLOFON! (DUS NIET IN DE NOORDERZON), 27 FEBRUARI 2020 (ENTREEPRIJS €7,50)

 


Overzicht van voorbije lezingen


 

 

⇒ 21 februari 2020 | Dirk Hilbers

Natuurspektakel Extremadura

Ruige bergen, uitgestrekte vlaktes met Mediterrane savannes, authentieke Spaanse dorpen en her en der een kasteelruïne op een onherbergzame rots. Dat is Extremadura – een van de minder bekende delen van het Spaanse binnenland. Een streek met een totaal ander karakter welk gebied in Spanje dan ook. En overal zijn er de vogels: de kleurrijke bijeneters tot grote groepen kraanvogels, gieren en arenden maken Extremadura tot een hotspot voor iedere natuurliefhebber.

       

Bioloog Dirk Hilbers neemt u mee in woord en beeld naar Extremadura. Dirk wisselt prachtige beelden en inspirerende verhalen af met praktische tips voor de zelfstandige wandelaar en fietser. Zijn motto is dat iedereen met een beetje avonturiersmentaliteit het natuurspektakel van Extremadura zelf kan ontdekken. In deze lezing laat hij zien hoe dat gaat.

 

 

Dirk Hilbers is ecoloog, filosoof en schrijver. Dirk startte de Crossbill Guides; de grootste natuurreisgidsenserie ter wereld. Drie maanden geleden publiceerde hij de vierde editie van de Crossbill Guide Extremadura; een streek waaraan hij aan verknocht is, niet in de laatste plaats omdat hij er een tijd gewoond heeft, aan de rand van het Nationale Park Monfragüe.

 

 

Aanvang 19:30 uur – toegang gratis – aanmelden via info@denoorderzon.nl 

 


 

++++++++++++++++++++++++++++


⇒ 31 januari 2020 | Ellen Luijks

Wandelen van Amsterdam naar Arnhem

de eerste LAW van Nederland | anno 1914 – anno 2020 

Ruim honderd jaar geleden ontsloot de Algemeene Nederlandsche Wielrijders Bond, als eerste in Nederland, een lange-afstandswandelroute: van Amsterdam naar Arnhem. Via een aaneenschakeling van natuurgebieden: de Hollandse en Utrechtse Plassen, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe voerde de route door een staalkaart van het Nederlandse landschap.

 

Vele jaren later herontdekt Ellen deze routes. Nauwkeurig worden ze door haar gereconstrueerd, om ze daarna opnieuw te lopen. Lukt dat nog? Wat is er nog van de oude routes herkenbaar? En hoe is ons land in de afgelopen eeuw veranderd? Onlangs publiceerde Ellen haar eerste wandelgids: ‘Te voet met boswachter Ellen, oude bondswandeling van Amsterdam naar Arnhem’. In deze wandelgids volgt ze zoveel mogelijk het oude traject en ontdekt dat er verrassend veel behouden is gebleven in dit volle stukje Nederland. Intussen zijn de volgende wandelgidsen in voorbereiding, zodat de gehele oorspronkelijke reeks opnieuw beleefd kan worden. 

 

 

 

 

 

In de presentatie gaat Ellen in op het fenomeen van de oude bondswandelwegen, neemt ze je mee in haar belevenissen en staat uitgebreid stil bij de natuur en de cultuurhistorie

 

 

 

Aanvang 19:30 uur – toegang gratis – aanmelden via info@denoorderzon.nl 

 

 


+++++++++++++++++++++++++++++


 

 

 • 12 april 2019 Per fiets naar Rome | Hans Reitsma
 • 5 april 2019 Te voet naar Rome | Guus Wesselink en Riet van Laake
 • 22 maart 2019 Over wandelen en onderweg zijn | Wim Huijser
 • 15 maart 2019 Dialezing The Great American West | Jonathan Vandevoorde
 • 18 januari 2019 Shaped by the Sea | Theo Bosboom
 • Leon Receveur
  Leon Receveur
  Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende meer dan dertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.