Berlages Indische reis | Angeline Basuki

Een nieuwe vertelling van een vergeten koloniaal verhaal

30,00

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
Berlages Indische reis | Angeline Basuki
Regio
Uitgavedatum 2024
Uitgever

ISBN

9789460229626

Auteursnaam

Angeline Basuki

Categorie ,
2024 | LM Publishers | 9789460229626 | Angeline Basuki
Extra titelinformatie

Berlages Indische reis is een nieuwe, creatieve herinterpretatie van een honderd jaar oud reisdagboek; een onderzoekingstocht naar ons koloniaal verleden met een frisse, kritische blik op het heden.

In 1923 maakte de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage (1856 - 1934) de reis van zijn leven: drie maanden lang toerde hij over Java, Bali en Sumatra. Betoverd door het landschap en de cultuur hield hij gedurende de trip een dagboek bij, dat in 1931 is gepubliceerd onder de titel Mijn Indische Reis. Dit zeer persoonlijke en rijk geïllustreerde verslag gaat over zoveel meer dan architectuur: Berlage schrijft bevlogen over de lokale bevolking, kunst en cultuur, en is verrassend kritisch over de koloniale samenleving. Zijn dagboek is enigszins in de vergetelheid geraakt en zelfs nooit vertaald naar het Indonesisch. En dat is jammer, want Berlages observaties zijn weer - of eigenlijk nog steeds - heel actueel.

Berlage di Nusantara ('Berlage in de Archipel') is een reconstructie van Berlages reis aan de hand van de meest verrassende en controversiële fragmenten uit zijn dagboek, met daarbij de reflecties van 21 inspirerende makers en denkers uit Nederland en Indonesië. Zo worden Berlages citaten aanknopingspunten voor onderwerpen zoals culturele identiteit, diversiteit, duurzaamheid en dekolonisatie, en krijgt zijn reis, een eeuw later, een vervolg.

Het boek is 3-talig, Nederlands, Engels en Bahasa Indonesia