wandelgids LAW 9-1 Pieterpad, deel 1

deel 1: Pieterburen – Vorden 229 km.

19,90

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
wandelgids LAW 9-1 Pieterpad, deel 1
Regio ,
UitgavedatumMaart 2022
Uitgever

Serie

ISBN

9789083210704

Categorie ,
Maart 2022 | Nivon / Wandelnet | LAW-Gidsen | 9789083210704
Extra titelinformatie

Het beroemdste pad van Nederland voert van 'top tot teen'. Het begint aan de Groninger Waddenkust en gaat via het terpenlandschap naar de stad Groningen. De Hondsrug brengt de wandelaar op het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug wordt de Graafschap bereikt.

** Alle wandelgidsen van Wandelplatform en NIVON bevatten gedetailleerde top. kaarten, de routebeschrijving (in 2 richtingen!), leuke achtergrondinfo en praktische zaken omtrent overnachting en openbaar vervoer.


Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Ze waren namelijk geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen, compleet met bewegwijzering en documentatie. En dan wel helemaal van Noord- naar Zuid-Nederland, wat (ongeveer) overeenkwam met hun beider woonplaatsen. Al doende kwamen ze op het idee om er een 'Pieterpad' van te maken: van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg. In 1983 was het idee verwezenlijkt.

Voor de liefhebbers van J.J. Voskuil's romancyclus 'Het Bureau': in precies deze stijl heeft auteur Wim Huijser een boek geschreven, waarin de bekende romanfiguren Maarten en Nicolien hun wandelavonturen vervolgen: Op Pieterpad. Over een eerder boek van Huijser, ook rondom Maarten en Nicolien, schreef recensent van De Volkskrant Jean-Pierre Geelen "Wim Huijser schrijft geheel in de geest van Voskuil en treft precies de juiste toon."