Op deze pagina vind je de kaarten van Noorwegen, een land met sommige van de mooiste wegen van de wereld. Denk aan de lange kronkelende wegen en paden langs de scherpe Noorse rotsen en bergen, fjorden en andere natuurlijke obstakels. Noorwegen is een dunbevolkt land met een mega hoeveelheid unieke en prachtige natuur. Een deel van deze natuur kom je tegen op wellicht de mooiste weg van Europa: de Atlantische Weg, ofwel de Atlantershavsveien in het Noors. Deze weg verbindt enkele eilanden met elkaar in midden-Noorwegen. Ontdek Noorwegen met landkaarten van de Noorderzon!

Toont alle 15 resultaten

Kaarten van het Noorse Landschap

Het Noorse landschap is gerust ruw te noemen: dit zeer bergachtige land is met de harde hand gevormd door het ijs tijdens de ijstijden. Dit ijs heeft extreem steile bergen gecreëerd in combinatie met net zo diepe dalen. Eigenlijk zijn de dalen nog veel dieper, want het water in de fjorden is regelmatig meer dan 100 meter diep.

De kustlijn van Noorwegen, die duizenden kilometers lang is, wordt gekenmerkt door de talloze eilanden direct voor de kust. Sommigen zijn bewoond en verbonden met elkaar door bruggen, maar de meesten zijn onbewoond. Dit ruwe terrein zorgt voor veel ruimte voor de natuur, met name ook in zee. Walvissen spotten is dan ook een zeer geliefde bezigheid!

De Noorse eilanden volgen vrij geleidelijk de vorm van het vasteland, met uitzondering van de eilandengroep de Lofoten in het noorden van ’t land. Deze groep steekt zo’n 100 kilometer het water in, en bestaan uit een typisch Noors landschap tot in het extreme, maar dan met nog minder bewoners. Daarnaast heeft deze eilandengroep een uniek klimaat: hoewel de Lofoten ver boven de poolcirkel liggen, is het klimaat er relatief mild. Dit komt door de warme golfstroom die hier tegen Noorwegen aanbotst. Qua fauna is de natuur bij en om de Lofoten is met name bewonderenswaardig onder water. Tot wel 70% van al het leven in de zee bij Noorwegen vindt hier haar oorsprong.

De Noorse binnenlanden

Noorwegen heeft eigenlijk alleen in het zuiden een echt binnenland – in het noorden is het land zo smal dat de zee overal een grote invloed heeft. Sommige fjorden, zoals de Sognefjord, rijkt wel tot 200 kilometer landinwaarts. Alleen rondom de Noorse hoofdstad vindt men enig vlak land dat bruikbaar is voor landbouw. Desondanks ligt zelfs Oslo zelf aan een fjord. In het binnenland ziet men nog wel veel dalen die ooit fjorden waren, maar de wateren in deze dalen zijn niet meer direct verbonden met de zee, en meer ‘reguliere’ bergmeren en rivieren zoals je die ook ziet in de Alpen zijn hier dan ook meer prevalent. Deze waterwegen zijn dan ook, in tegenstelling tot de fjorden, gevuld met zoet water waardoor het leven in dit water totaal anders is dan in het zoute of brakke water van de fjorden.

Manoeuvreren door Noorwegen zonder auto is lastig buiten de grote steden, dus een auto is aan te raden. Rijden door Noorwegen doe je uiteraard met landkaarten van de Noorderzon! Alle grote steden zijn goed verbonden met snelwegen of treinverbindingen. Vanaf Oslo zijn er ook directe verbindingen met de Zweedse grote steden, alsmede Kopenhagen in Denemarken.

Hoe kies je de juiste landkaart?

De juiste kaart kiezen kan af en toe knap lastig zijn. De eerste vraag die we bij de Noorderzon altijd stellen is wat wil je gaan doen? Ga je rondreizen door dit prachtige land of blijf je juist op één mooie bestemming? Ben jij juist geïnteresseerd in de Noorse cultuur en historie en wil dus voornamelijk steden bezoeken, of ga je een actieve vakantie tegemoet?

Voor dit alles heeft de Noorderzon de juiste kaarten en gidsen in huis. Zo worden stedentrippers aangeraden om bovenop hun landkaarten met grote schaal ook stedenkaarten in te kopen. Met deze stedenkaarten op kleine schaal heb je precies genoeg overzicht van de stad en de directe omgeving zodat je alles kan zien. Wie op doorreis gaat langs meer steden wordt aangeraden om een grote overzichtskaart te hebben. Deze kaarten laten alle grote en midden-grote wegen zien, zodat je precies je route kunt uitstippelen. Extra belangrijk, want in een land zo mooi als Noorwegen wil je regelmatig helemaal niet per se de snelste weg hebben! Uitwijken naar speciaal mooie uitzichtpunten is vrijwel altijd de moeite waard!

Noorwegen ontdek je met kaarten en gidsen van de Noorderzon! Kom langs en haal het meeste uit jouw vakantie naar dit op en top Scandinavische land. 

Blogs over Noorwegen
Blogs over Landkaarten en wegenkaarten