Kaarten en gidsen > Wandelen > Wandelgidsen > Europa > Benelux > Nederland > Oost Nederland > Arnhem en de Veluwe > Kemperberg. Een cultuurhistorische wandeling

Kemperberg. Een cultuurhistorische wandeling

9,95

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
Kemperberg. Een cultuurhistorische wandeling
Regio
Uitgever

Serie

ISBN

9789461480361

Auteursnaam

Martijn Boosten en Casper de Groot

Categorie ,
Matrijs | Cultuurhistorische Routes | 9789461480361 | Martijn Boosten en Casper de Groot
Extra titelinformatie

Ontdek de geschiedenis van het Nationale Park De Hoge Veluwe

In het zuiden van het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt de Kemperberg. Deze zeventiende-eeuwse agrarische enclave groeide geleidelijk uit tot een prachtig landgoed, dat tegenwoordig deel uit maakt van het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Deze erfgoedroute neemt u mee naar geschiedenis van het Nationale Park De Hoge Veluwe en in het bijzonder de Kemperberg.

Vanaf de ijstijden voert het verhaal u langs de eerste mensen die hier rondliepen in de midden-steentijd, de middeleeuwse ijzerindustrie en de markegenoten die op de uitgestrekte heidevelden schapen weidden en plaggen staken. Aan het begin van de zeventiende eeuw ontstond op de Kemperberg een nederzetting met omwalde bouwlandkampen, schaapskooien, hakhout en boerderijen, waarvan nu nog tal van restanten te vinden zijn.

Begin twintigste eeuw werd de Kemperberg door baron van Tuyll van Serooskerken omgetoverd tot een waar landgoed met de villa het `Noorse huis’ en een koetshuis. Later werd het gebied door het echtpaar Kröller-Müller toegevoegd aan hun 6500 hectare grote landgoed op de Hoge Veluwe, waar zij een `Gesamtkunstwerk’ van natuur en cultuur wilden creëren.

Ook de Tweede Wereldoorlog drukte een belangrijke stempel op dit gebied. De route voert u langs diverse stille getuigen uit deze periode zoals Fliegerhorst Deelen, bunker Diogenes en het bommenlijntje.