Italië

Kaart en gidsen voor Zuid-Italië

Op deze pagina vind je de kaarten van het Zuid-Italiaanse vasteland. De zool van de Italiaanse laars heeft allerlei moois te bieden. Apulië, de ‘hak’, staat onder meer bekend vanwege de heerlijke wijn en olijven die er vandaan komen. De regio heeft veel kust, en een goede portie natuur en cultuur zoals natuurpark Telle Delle Gravine, en de prachtige oude barokstad Lecce. Aan de punt van de laars ligt Calabrië. Wie van kristalzuiver water houdt is hier op de juiste plek: Calabrië kent het helderste water van heel Italië. Dé metropool van Zuid-Italië is Napels, dat de grootste historische binnenstad heeft van heel Europa. Ontdek Zuid-Italië met de gidsen en kaarten van de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 64 resultaten wordt getoond

Gidsen en kaarten van Apulië

Het uiterste zuiden van Italië kent gebieden van onwaarschijnlijke pracht. In de introductie noemde we al even het park Gravine, waar je enkele diepe kliffen kan vinden, vol met begroeiing. Een soort van Grand Canyon in het klein. De zee in Calabrië is prachtig helderblauw, zoals je van de Middellandse Zee gewend bent. Het uiterste noorden van Apulië (Puglia) is echter het populairst bij de toerist: dit dichtbeboste gebied ligt op een schiereiland (de spoor van de laars die Italië is) met de naam Gargano. Met verschillende types bossen, kliffen, rotsen en natuurlijk de prachtige Adriatische Zee is Gargano een van de topbestemmingen van Italië. Ontdek het met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

De hoofdstad van Puglia is Bari, van waar boten vertrekken naar onder andere Kroatië, Albanië en Griekenland. Bari zelf heeft nog veel goed bewaarde historische kerken, kastelen en gezellige pleinen. Van bovenaf heeft Bari dezelfde soort uitstraling als het Toscaanse Florence, met de typisch Italiaanse oranje daken. Bari is een heerlijke Italiaanse havenplaats waar je optimaal van de lokale keuken kan geniet; uiteraard met veel maritieme culinaire delicatessen!

Napels

Napels is een walhalla voor liefhebbers van de Italiaanse keuken! Uit Napels komen de meest bekende Italiaanse gerechten zoals Pizza, Italiaans ijs en een keur aan pastagerechten. Napels kent dan ook talloze restaurants waar je optimaal van deze gerechten kunt genieten, en, waar kan je beter Italiaans eten dan in de thuisstad zelf?

Naar Napels ga je natuurlijk niet alleen voor het eten. Vanuit de stad kijk je tegen de vulkaan de Vesuvius aan, en de door de Vesuvius bedolven stad Pompeï is ook vlakbij. Op enkele tientallen kilometers van Napels liggen de Apennijnen, die met hun pracht voor de nodige natuurlijke afwisseling zorgen, en natuurlijk ook voor verkoeling als je bovenop de toppen klimt!

In Napels zelf ontdek de je grootste historische binnenstad van heel Europa, die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. Hoogtepunten van de stad zijn onder andere het kasteel Nuovo, de kathedraal in de barokstijl, en het nationaal archeologisch museum van Italië. Ontdek Napels met de gidsen van de Noorderzon!

Basilicata

Basilicata is voor de natuurliefhebber ideaal. Dit gebied is zeer onbekend bij de gewone toerist en het is het dunstbevolkte gebied van Italië. De Apennijnen reiken hier echter tot wel 2000 meter hoogte, wat voor geweldige natuurspektakels zorgt. Prachtige bergmeren worden afgewisseld met dichte bossen en wilde rivieren, die binnen 100 kilometer wel 1500 meter naar beneden denderen. Door ruwe maar tegelijkertijd rustige omgeving heeft de natuur vrij spel. Deze natuurlijke pracht ontdek je het beste te voet, met een gids of kaart van de Noorderzon!

Calabrië

Calabrië was ooit een belangrijke plek voor de oude Grieken. De regio was de thuishaven van de bekende Griekse wijsgeer Pythagoras, en heeft mede door de Grieken dan ook een rijke historie. Het landschap van Calabrië is erg bergachtig; de regio vormt het uiterste uiteinde van de Apennijnen. Daarnaast is Calabrië is seismisch en vulkanisch zeer actief, wat je voornamelijk op zee terugziet: voor de kust liggen meerdere vulkaaneilanden zoals de Stromboli en de Lipari. In het binnenland van Calabrië ligt het nationale natuurpark Pollino, waarvan wordt gezegd dat je hier de schoonste lucht van heel Europa vindt. In het park leven veel grote zoogdieren zoals wolven, edelherten en zwijnen, maar ook kleinere bijzondere dieren zoals dassen, marters en wezels. Dit mooie park ontdek je natuurlijk met kaarten van de Noorderzon!

Blogs over Zuid-Italië
Blogs over Kaarten en gidsen