Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Zuid-Afrika, het meest zuidelijke land van het continent Afrika. Ooit was het land een Nederlandse kolonie, en dat kan je nog overal zien, zoals aan de Nederlandse plaatsnamen. Het land heeft veel verschillende klimaten: van een woesntijnklimaat in het oosten tot een tropisch zeeklimaat met het hele jaar door regen in het westen. Bij Kaapstad kan je surfen als nooit tevoren en in het noorden van het land, tegen de grens met Mozambique en Zimbabwe, ligt het bekende Kruger park waar men aan de allerbeste safari’s ter wereld kan deelnemen. Zuid-Afrika verken je best met de kaarten en gidsen van de Noorderzon! Meer weten over dit prachtige land? Kom langs in onze winkel of lees onderaan deze pagina verder!

 

Resultaat 1–24 van de 48 resultaten wordt getoond

de Zuid-Afrikaanse steden

Zuid-Afrika is een zeer uniek land qua bestuurlijke indeling: het heeft namelijk de trias politica verdeeld over drie steden. Het land heeft dus ook drie hoofdsteden: Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein, waar respectievelijk de wetgevende, bestuurlijke en rechterlijke macht gevestigd zijn. Daarnaast is Johannesburg het belangrijkste economische centrum en de grootste stad van het land. Kaapstad is echter de meest populaire bestemming voor toeristen, en dat komt niet in de minste plaats door de bekende Tafelberg en de prachtige zee. De stad zelf is een waar cultureel paradijs met invloeden van voornamelijk de Nederland en de Britten, maar ook veel andere landen zijn aanwezig. Ontdek Kaapstad en de andere geweldige Zuid-Afrikaanse steden met een goede reisgids en stadskaart van de Noorderzon!

Het Zuid-Afrikaanse landschap

Zuid-Afrika is het land van de uitgestrekte graslanden, woeste zeeën, hoge bergen en prachtige bossen. Dat je dit allemaal in één land kan vinden is uiterst bijzonder, en moet absoluut bewonderd worden. In het zuiden van het land, bij Kaapstad, vindt men onder andere Kaap de Goede Hoop. Dit schiereiland steekt zo’n 20 kilometer uit van het vasteland. De Kaap ligt in het overgangsgebied tussen de Atlantische Oceaan en de Indische, wat voor sterke stromingen en hoge golven zorgt. De officiële overgang tussen de twee wereldzeeën ligt echter 200 kilometer oostwaarts, bij Kaap Agulhas. Deze plek is ook het meest zuidelijke puntje van Afrika!

Vanuit Kaapstad zo’n 100 kilometer landinwaarts beginnen de eerste bergen van het land – hoe verder je naar het noordoosten gaat, hoe hoger de bergen worden. Op deze afstand van Kaapstap kom je de eerste grote nationale parken tegen. Sommigen van deze natuurreservaten zijn steppes, zoals het Haweqwa park. Andere parken bestaan grotendeels uit dichte bossen zoals het Marloth reservaat. Sommige parken zijn vrij toegankelijk, voor andere moet je een vergunning of gids bij je hebben. Ten alle tijden is het aan te raden om op de paden te blijven en een goede wandelkaart mee te nemen! De Zuid-Afrikaanse natuur is bekend om haar grote zoogdieren, zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. Oppassen dus.

Safari

In het noorden van het land ligt het grootste gedeelte van het Krugerpark in Zuid-Afrika, het andere deel ligt in Mozambique. Alleen op de daarvoor bestemde 25 plekken in dit enorme park van 20.000 vierkante kilometer mag je uit de auto stappen. Niettemin is het Krugerpark een absolute topper van het land, en kan je hier de allerbeste safari’s ter wereld meemaken. Er is een werkelijke overvloed aan prachtige wilde dieren die je zelden in dergelijke getalen zo dichtbij elkaar ziet! Doen dus! Je komt bij het Krugerpark door vanuit Pretoria in noordoostelijke richting te rijden. Neem een goede landkaart mee, zodat je niet verdwaald op de weg!

Blogs over Kaarten en gidsen