Noord-Italië

Kaarten en gidsen van Veneto en Friuli

De twee provincies Veneto en Friuli (voluit Friuli-Venezia-Giulia) liggen aan de kust van de noordelijke Adriatische Zee.  (lees verder onderaan deze pagina)

Resultaat 1–24 van de 45 resultaten wordt getoond

Friuli

Friuli is een relatief onbekende provincie van Italië waar het massatoerisme tot nu toe is uitgebleven. Onterecht, volgens ons! Deze  betoverend mooie regio, waarover maar een handjevol reisgidsen is verschenen, wordt in het noorden gedomineerd door de Karnische Alpen, die een maximale hoogte hebben van krap 2800 meter. Ook de Julische Alpen (de Alpi Giulie, waarvan het grootste deel in Slovenië ligt) zijn voor de bergliefhebbers zeer de moeite waard. Die moeten trouwens maar eens kennis nemen van de Karnische Höhenweg, een prachtige meerdaagse huttentocht die min of meer precies op de grens met Oostenrijk loopt.

De Alpen, en eigenlijk elke bergketen wel, tellen vele typische bergmeren, vaak gevuld met blauw, kristalhelder (en ijskoud) smeltwater. In Friuli zijn ze echter extra bijzonder en lijken haast wel sprookjesachtig. Dat komt door hun zeldzaam groenachtige kleur, vergelijkbaar met het Kroatische Plitvice, en de natuur rondom deze bergen doet ook zeker niet onder voor dat magische mooie park. Friuli doet er echter nog een schepje bovenop: hier vind je ook nog prachtige middeleeuwse kastelen en hoge besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Natuurlijk ontdek je deze magnifieke maar desondanks nog rustige regio het beste met de benenwagen, doe dat met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

In het centrum van Friuli, rond industriestad Udine, vlakken de bergen snel af, waarna het zuiden van Friuli vrij vlak is en aan de Adriatische Zee grenst.

In de introductie noemden we al even Triëst en het feit dat deze stad meermaals is benoemd tot meest ondergewaardeerde stad van Europa. Triëst is een havenstad gelegen in het uiterste noordoosten van Italië, haast een Italiaanse enclave in het omringende Slovenië. Gelegen op de rand van diverse culturele invloeden is dit een heel boeiende stad, misschien zonder veel spectaculaire bezienswaardigheden, maar wel een met een geheel eigen, authentieke sfeer. Natuurlijk laat de relatieve nabijheid van de metropool Venetië zich niet verloochenen, maar Triëst is er in geslaagd hier een geheel eigen draai aan te geven. Je vindt er onder andere een prachtige marina, een grote hoeveelheid koffiehuizen waar je kan genieten van een heerlijk bakkie in de mediterrane zon, en veel grootse gebouwen zoals Kasteel Miramare, dat letterlijk ‘Kijk op Zee’ betekent. Ontdek Triëst met de stadsgidsen van De Noorderzon.

Blogs over Veneto, Friuli
Blogs over Kaarten en gidsen