Kaarten en gidsen > Europa > Benelux > Nederland > Oost Nederland > Gelderse IJssel en Achterhoek
Oost Nederland

Kaarten en gidsen van de Gelderse IJssel en de Achterhoek

De Gelderse IJssel geldt als een van de meest natuurlijke Nederlandse rivieren. Ongehinderd door stuwen, sluizen of wat dies meer zij, mag ze ongestoord door het Gelderse landschap meanderen. Aan haar oevers liggen mooie oude steden als Zutphen, Doesburg en het kleine Bronkhorst. In de uiterwaarden vind je vele weidevogels. De Achterhoek [.. lees verder onderaan deze pagina]

Resultaat 1–24 van de 49 resultaten wordt getoond

[vervolg van boven] is een bonte lappendeken van relatief kleinschalige bossen, boerenerven, weilanden en akkerland, van elkaar gescheiden middels heggen en bomenrijen, met vaak een  snelstromend beekje erlangs. Vandaar dat dit gevarieerde landschap ook wel een coulisselandschap wordt genoemd. Bovendien is het hier en daar licht glooiend, hetgeen de aantrekkelijkheid nog eens extra versterkt. De aanwezigheid van zoveel verschillende habitats maakt ook dat het zeer soortenrijk is qua flora en fauna. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Dat wetende kan het haast niet anders dan dat deze hele streek een prima gebied is om te wandelen en te fietsen. Dat geldt zowel voor De Achterhoek als langs de Gelderse IJssel. Lokale initiatieven hebben ervoor gezorgd dat de streek rijk is aan vele routes voor beide doelgroepen. En in het naburige Duitse Münsterland of Niederrhein kan je je tochten gewoon voortzetten, in een gelijksoortig landschap.

Behalve de al genoemde stadjes aan de IJssel kent de Achterhoek een groot aantal mooie oude plaatsen, zoals Vorden, Lochem, Borculo, Groenlo, om er maar een paar te noemen. Daar vind je ook vele inspirerende musea, die zich zowel op de lokale geschiedenis, de omringende natuur als (moderne) kunst kunnen richten. En leuke terrasjes waar je kan genieten van een lokaal biertje. In Ulft aan de Oude IJssel is het oude DRU terrein nog vermeldenswaardig. Dit is een complex van vroegere ijzerwaren fabrieken (tot in de twintigste eeuw werd in deze streek veel ijzer uit de bodem gehaald) dat voort bestaat als een industrieel monument van de eerste orde en waar tegenwoordig allerlei moderne culturele activiteiten in plaatsvinden.

Dit alles bij elkaar maakt een uitgebreid bezoek aan deze hele streek beslist de moeite waard. Ontdek de Gelderse IJssel en de Achterhoek met de kaarten en gidsen van De Noorderzon

Blogs over Gelderse IJssel en Achterhoek
Blogs over Kaarten en gidsen