Noord-Italië

Kaarten en gidsen van Bologna, Emilia-Romagna

Vanuit het noorden geredeneerd kom je in Italië na de Povlakte in de regio Emilia Romagna, zo’n beetje waar de bergen weer beginnen.  Die bergen maken deel uit van de Apennijnen, de ruggengraat van het Italiaanse vasteland. De mooie studentenstad Bologna, hoofdstad van deze regio, ligt aan de voet ervan.  Het is een merkwaardige stad: net als Florence in Toscane puilt de stad uit van oude gedenkwaardige monumenten en gebouwen, veelal met oranje daken. (lees verder onderaan deze pagina)

Resultaat 1–24 van de 26 resultaten wordt getoond

(vervolg van boven) De overblijfselen uit de Romeinse tijd en de renaissance zijn ook hier talloos. Wat echter ontbreekt is een uitverkoren unieke toeristentrekker, waardoor het massatoerisme altijd gelukkig is uitgebleven. Desalniettemin raden we bij de Noorderzon aan om deze stad absoluut een bezoek te gunnen. Ware het niet vanwege de prachtige pleinen, basilieken en paleizen van de stad, dan wel voor de bloemrijke botanische tuin van Bologna, of een van de andere mooie tuinen waardoor deze stad het predicaat heeft de tuinenstad van Italië te zijn. Geniet ook van de vele historische bogen en gevels die de stad sieren.

Daar waar Emilia Romagna nog deel uitmaakt van de Povlakte is het uiteraard volledig plat, doch bij Bologna beginnen reeds de uitlopers van de Apennijnen. Deze heuvels zijn afwisselend bedekt met heide, akkers en bossen. Door deze heuvels heen stromen enkele tientallen riviertjes die in ijltempo naar de zee snellen, en vaak via kleine watervallen hun weg naar beneden vervolgen. (Eén van deze riviertjes was hier ooit de Rubicon, dat Caesar niet mocht oversteken maar wel deed, met grote gevolgen!) In het noorden van de regio ligt de stad Parma, waar Parmaham en Parmezaanse kaas vandaan komt.

Blogs over Bologna, Emilia-Romagna
Blogs over Kaarten en gidsen