Geopaden op de stuwwal | wandelgids

12 geologische wandelingen in het stuwwalgebied

14,95

niet direct leverbaar
mail ons voor de levertermijn

Titelspecificaties
Titelspecificaties
Geopaden op de stuwwal | wandelgids
Regio
Uitgavedatum 2019
Uitgever

Serie

ISBN

9789053454862

Gebied

tussen Kleve, Nijmegen en Mook

Auteursnaam

Vereniging Geopaden Stuwwal

Categorie , ,
2019 | Matrijs | Cultuurhistorische Routes | 9789053454862 | tussen Kleve, Nijmegen en Mook | Vereniging Geopaden Stuwwal
Extra titelinformatie

De stuwwal bij Nijmegen, Mook, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Kranenburg en Kleve is een bijzonder mooie heuvelketen, die het landschap in dit grensoverschrijdende gebied bepaalt.

Deze stuwwal ontstond in de voorlaatste ijstijd, zo’n 300.000 tot 130.000 jaar geleden. Honderden meters dikke ijslobben van enorme landgletsjers die vanuit Scandinavië tot in deze streken doordrongen, drukten de omringende aardlagen omhoog tot meer dan 100 meter hoge heuvels. In een W-vormige keten zijn ze in het huidige landschap achtergebleven. Na het woeste vormingsproces tijdens de ijstijden, werd de heuvelrug door rivieren, regen en wind als het ware tot zijn huidige vorm gemasseerd.

Een twaalftal wandelingen langs zogeheten geopaden leiden de lezer langs geologische fenomenen, zoals droogdalen en spoelzandvlakten. De herkomst van de bronnetjes en beekjes in het gebied wordt gaandeweg glashelder. Natuurlijk kunt u niet alleen iets opsteken van de aardkundige aspecten, maar tegelijkertijd al wandelend volop genieten van de natuur van dit prachtige heuvellandschap met zijn stille bossen, golvende heidevelden, kabbelende beekjes en van de bijzondere vergezichten vanaf de heuveltoppen naar het brede Rijndal of de rustig stromende Maas. Het daarbij leren kennen van de ontstaansgeschiedenis van de stuwwal in geologisch opzicht is een spannend avontuur, dat menige lezer veel genoegen zal verschaffen.