De ontdekking van Shetland | Jan Bommerson

er is daar helemaal niks

14,90

niet direct leverbaar
mail ons voor de levertermijn

Titelspecificaties
Titelspecificaties
De ontdekking van Shetland | Jan Bommerson
Regio
Uitgavedatum 2023
Gewicht0,22 kg
Uitgever

ISBN

9789491154096

Pagina aantal

152

Auteursnaam

Jan Bommerson

Formaat

211 x 130 x 14 mm

Categorie
2023 | 0,22 kg | Sylfaen | 9789491154096 | 152 | Jan Bommerson | 211 x 130 x 14 mm
Extra titelinformatie

In dit boek vertelt Jan Bommerson het verhaal over zijn reizen naar de Shetlandeilanden in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Shetlandeilanden liggen een paar honderd kilometer ten noorden van Schotland. Ze zijn kaal, rotsachtig en onherbergzaam, regenachtig en winderig, maar bieden een schat aan vogelleven, archeologische vindplaatsen en vrolijke pubs met veel muziek. Bommerson bivakkeerde tijdens zijn reizen op een onbewoond eiland met duizelingwekkende kliffen, gidste deftige Engelse toeristen door het noordelijkste natuurreservaat van het Verenigd Koninkrijk en leefde er intensief samen met een groepje jonge Shetlandse en Schotse vrienden. Met hen stak hij turf, dreef hij schapen bijeen en vierde hij feest.

De voortekenen tijdens de eerste reis waren slecht. Onderweg, in een Schotse pub, kon een dorpeling zich niet voorstellen dat iemand vrijwillig naar Shetland probeerde te reizen. Voor Bommerson was dat juist aanleiding om alles op alles te zetten om de eilanden te bereiken. Na die eerste reis is hij nog twee maal op Shetland geweest, telkens ongeveer een maand. In zijn heldere beeldende stijl vertelt hij erover. Dankzij het vaak humoristische verhaal van 'De ontdekking van Shetland' maakt de lezer kennis met deze afgelegen eilanden en hun bevolking. In het boek staat een kleine selectie van de honderden foto's die Bommerson op de eilanden maakte.

Jan Bommerson (1950) was docent Nederlands, trad op als cabaretier met 'Jank' en 'Martin, Ton en Bommerson' en als presentator van theater- en smartlappenavonden. Hij publiceerde gedichten en won er in Nederland en België prijzen mee. Hij reist graag naar noordelijke streken, fotografeert er en schrijft erover.