Kaarten en gidsen > Europa > Duitsland > Zuidwest-Duitsland
Duitsland

Kaart en gidsen voor Zuidwest-Duitsland

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Zuidwest-Duitsland, waaronder de Deelstaten Baden-Württemberg, Saarland en Rheinland-Pfalz vallen. Deze Zuid-Duitse regio’s worden gekenmerkt door alsmaar hoger wordende heuvels tot aan lage bergen, wildere natuur, typisch Zuid-Duitse architectuur en uiteraard het Zwarte Woud. Serieuze natuur wordt hier afgewisseld met interessante steden met als hoogtepunt de regionale hoofdstad: Stuttgart. De grens met Frankrijk wordt hier grotendeels gevormd door de Rijn, die zich in een grote vallei tussen de Vogezen en het Zwarte Woud in naar beneden slingert. Meer weten over Zuidwest-Duitsland? Lees hier verder of kom eens langs in onze winkel!

Resultaat 1–24 van de 248 resultaten wordt getoond

Het Saarland & Rheinland Pfalz

In deze twee kleine deelstaten van Duitsland ga je geen grote steden vinden: met Mainz, Koblenz en Saarbrücken heb je het wel gehad. Wat je wel hebt, zijn prachtige leuke riviertjes zoals de Saar en de Moezel. Beide zijn prachtige rivieren die in de Vogezen ontspringen, en bij het plaatsje Konz komen ze samen waarna ze onder de noemer Moezel meanderend naar de Rijn in Koblenz stromen. Waar de Moezel in België en Frankrijk nog maar klein, snelstromend en uitermate geschikt voor watersport is, heeft de rivier in Duitsland een ander karakter. Met name door de toevloeiing van de Saar vlakbij de Franse grens wordt de Moezel een grotere rivier, die uitermate geschikt is voor prachtige fietstochten. Fietsen langs de Moezel voert je langs eeuwenoude dorpen, burchten en de meest prachtige natuur. De heuvels van de Hunsrück tot een paar honderd meter hoog geven je een betoverend uitzicht over de Zuid-Duitse boerenvelden, waaronder zelfs ook wijngaarden. Deze fietstocht voer je uiteraard uit met fietskaarten van de Noorderzon!

Het Duitse gedeelte van de Saar stroomt grotendeels parallel aan de Franse en Luxemburgse grens, en is befaamd vanwege de iconische haarspeltbocht die de rivier maakt bij het plaatsje Mettlach. Een wandeling langs de Saar aan de oostkant voert je door de prachtige Hunsrück, en aan de westkant heb je de prachtige uitzichten over de Rijnvallei.

Steden in het Rheinland

Voor een keer geen grote steden in een deel van Duitsland. Mainz, met haar 200.000 inwoners is de grootste stad van het Rheinland, maar dat maakt de stedelijke gebieden van deze regio er niet minder interessant om! Bezoek bijvoorbeeld Koblenz vanwege de leuke samenvloeiing van de Moesel en de Rijn, maar ook voor de talloze katholieke kerken. Met name de Heilig-Hartkerk is een van de must-sees van Koblenz, daar deze kerk een van de belangrijke Duitse kerken is die gebouwd is in de Neo-romaanse stijl.

Saarbrücken is een moderne stad aan de Saar. De stad kent een typisch Germaans stadhuis, bijbehorende kerken en een oude geschiedenis. Het Saarland is honderden jaren betwist landschap geweest, hetgeen uiteraard heeft bijgedragen aan de geschiedenis van de stad. Ontdek al het moois wat het Rheinland te bieden heeft met kaarten van de Noorderzon!

Baden-Württemberg

Als een van de grootste deelstaten van Duitsland heeft Baden-Württemberg ook enorm veel te bieden. Met tientallen interessante steden waarvan Stuttgart de grootste is, maar ook wordt bijna de helft van de oppervlakte van het Bundesland ingenomen door natuurgebied het Zwarte Woud.

Steden in Baden-Württemberg

Stuttgart is een grote industriestad waar enkele wereldwijd bekende merken zoals Mercedes en Porsche hun oorsprong vinden. Vandaag de dag heeft Stuttgart zich uitgebreid cultureel ontwikkeld met onder andere universiteiten, musea, theaters en opera’s. Daarnaast kent de stad veel speciale culturele dagen, nachten of zelfs weken zoals de Stuttgart-nacht en de Franse Weken. Veel van deze culturele evenementen vinden plaats in een van de karakteristieke stadstheaters of bij het oude kasteel. Stuttgart verken je met stadskaarten van de Noorderzon!

Een tweede belangrijke stad van Baden-Württemberg is Freiburg, middenin het Zwarte Woud. Even buiten Freiburg zit je eigenlijk direct in de natuur, maar doordat Freiburg een zeer billijk klimaat heeft, is erg ook veel wijnbouw in de omgeving. Het klimaat heeft niet alleen wijnbouw aangetrokken: door de vele uren zon is Freiburg als stad een van de pioniers van het opwekken van zonne-energie, en de stad is wereldwijd een van de belangrijkste plekken waar de techniek wordt doorontwikkeld. Freiburg heeft al eeuwen geleden de wetenschap omarmt en dat zie je terug in het stadsbeeld! Er zijn meerdere universiteiten, bibliotheken en natuur gerelateerde musea.

De bouw van de Münster van Freiburg begon reeds in de 12e eeuw, maar werd pas in de 16e afgerond. De kathedraal is gebouwd in verschillende stijlen, naarmate de architectonische kunsten door de jaren heen veranderden en verbeterden. De kerk is waarschijnlijk ontworpen naar een voorbeeld van een kerk in Leeuwarden, en heeft vervolgens zelf als voorbeeld gediend voor de Utrechtse Dom.

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud haalt zijn naam vandaag bij de Romeinen, die het bos de Silva Negra noemden, al verwijzend naar de dichte naaldbomen. Het gebied geniet wereldwijde bekendheid door de sprookjes van de gebroeders Grimm die zich er grotendeels afspelen, maar ook gewoon omdat het zo’n indrukwekkend uitgestrekt bos is. Dat zie je niet meer zo vaak in Europa!

Het Zwarte Woud is niet alleen maar bos; er zijn serieuze bergtoppen. De hoogste is de Feldberg met een hoogte van krap 1500 meter. Qua fauna is het ook niet mis in het Zwarte Woud, want er komen veel dieren voor de je in Nederland niet snel zult zien. Denk aan interessante vogels zoals de auerhoen en verschillende soorten roofvogels, maar ook edelherten, zwijnen en reeën. Met veel geluk kan je wilde katten tegenkomen, en er zijn geruchten dat ook de lynx weer terug is. Zeer geleidelijk aan komen zelfs beren en wolven weer terug, maar ga er maar niet vanuit dat je die zult zien!

Het hele jaar door is het Zwarte Woud toegankelijk voor actieve vakanties, dan wel te voet, te fiets of op ski’s! Ontdek de vele mogelijkheden met wandelkaarten en fietskaarten van de Noorderzon!