Kaarten en gidsen > Europa > Zuid-Europa / Middellandse Zee > Italië > Zuidtirol, Dolomieten, Friuli, Venetië, Emilia-Romagna
Italië

Kaart en gidsen voor Zuidtirol, Dolomieten, Friuli, Venetië, Emilia-Romagna

Op deze kaarten vind je de kaarten en gidsen van Noordoost Italië, met onder andere de regio’s Friuli, Zuid-Tirol, de Dolomieten, de stad Venetië, en de provincie Emilia-Romagna, waarvan het oude Bologna de hoofdstad is. Noordoost Italië is een zeer veelzijdige regio: tegen de Oostenrijkse grens aan in Zuid-Tirol zit je nog volop in de Alpen, die vervolgens gladjes overlopen in de Dolomieten. Eenmaal buiten de bergen in Emilia-Romagna, vlakt het landschap af, hoewel het terrein altijd heuvelachtig blijft. In deze provincie vind je talloze prachtige middeleeuwse dorpjes, en natuurlijk de bekende stad Bologna. In het uiterste oosten tegen de grens met Slovenië aan ligt Triëst, een stad die meermaals is benoemd tot meest ondergewaardeerde stad van Europa! Absoluut de moeite waard dus om eens te bezoeken! Meer weten over de kaarten van Noordoost Italië? Haal jouw kaart bij de Noorderzon of lees onderaan deze pagina verder!

Resultaat 1–24 van de 279 resultaten wordt getoond

Kaarten van Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is de meest noordelijke regio van Italië en vormt de zuidelijke rand van de Alpen, die vervolgens overgaan in de Dolomieten ten zuiden van Tirol. In het Italiaanse gedeelte van Tirol wordt nog steeds overheersend Duits gesproken in plaats van Italiaans, dat slechts voor een vijfde van de bewoners de moedertaal is.

Het landschap van Zuid-Tirol is uitgesproken bergachtig, en dat brengt natuurlijk de meest prachtige natuur met zich mee. Verken de wijde valleien en hoge bergtoppen met te voet met wandelkaarten van de Noorderzon! Vertrek uit één van de idyllische bergdorpjes op weg naar de top van jouw favoriete berg van de regio. Zuid-Tirol heeft voor iedereen wat: de hoogste bergen van Zuid-Tirol liggen allemaal in het Ortler-massief, waarvan de hoogste berg de Ortler zelf is met ruim 3900 meter. De toppen van deze bergen zijn uiteraard alleen voor geoefende beklimmers bereikbaar, maar je hoeft niet helemaal naar de top voor een prachtig uitzicht! Door het gebied heen zijn ook verscheidene berghutten gebouwd, waar je de nacht boven op de berg kan spenderen.

Een groot aantal van de bergen in Zuid-Tirol liggen in het nationale park Stelvio. Dit park is een waar paradijs voor wandelaars, met meer dan 1000 kilometer aan wandelpaden en ongerepte natuur is dit park een droomland voor mens en natuur. Geniet ervan met kaarten van de Noorderzon!

Waterstad Venetië

De provincie Venetië vormt een groot deel van de noordelijke kust van de Adriatische Zee, die via de Balkan in de Middellandse Zee uitmondt. Het centrale punt van de provincie Venetië is uiteraard de gelijknamige hoofdstad ervan, die tegelijkertijd ook een van de meest bezochte steden van heel Italië is. De stad Venetië is gebouwd op een honderdtal eilanden en wordt doormidden gesneden door de Canal Grande.

Het water is niet het enige wat Venetië zo bijzonder maakt, hoewel veel kunst en historische architectuur in de stad uiteraard wel te maken heeft met het water. Zo is de Rialtobrug uit de 16e eeuw een van de hoogtepunten van de stad. Het grootste plein van de stad is het bekende San Marco bij de gelijk genaamde kathedraal. Er wordt weleens gezegd dat je hier het duurste kopje koffie van heel Europa kan drinken! Verder staat Venetië vol met talloze kerken, basilieken en andere architectonische hoogstandjes, en natuurlijk ook veel kunstmusea. Ontdek Venetië met stadskaarten van de Noorderzon!

Kaarten van Friuli

Friuli is een relatief onbekende provincie van Italië waar het massatoerisme tot nu toe is uitgebleven. Onterecht, volgens ons! Deze werkelijk betoverend mooie regio wordt in het noorden gedomineerd door de Karnische Alpen, die een maximale hoogte hebben van krap 2800 meter, en dus beter geschikt zijn voor één-dag wandelingen dan de hoge toppen van Zuid-Tirol. In het centrum van de regio vlakken de bergen snel af, waarna het zuiden van Friuli vrij vlak is en aan de Adriatische Zee grenst.

De Alpen, en eigenlijk elke bergketen wel, kent vele typische bergmeren hoog op de berg, vaak gevuld met helderblauw koud smeltwater. In Friuli zijn ze echter extra speciaal, en lijken haast wel sprookjesachtig. De meren in deze regio hebben vaak een groenachtige kleur, vergelijkbaar met het Kroatische Plitvice, en de natuur rondom deze bergen doet ook zeker niet onder aan dat magische mooie park. Friuli doet er echter nog een stapje bovenop: hier vind je ook nog prachtige middeleeuwse kastelen en hoge besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Ontdek deze magnifieke maar toch onbekende regio met kaarten van de Noorderzon!

In de introductie benoemde we al even Triëst en het feit dat deze stad meermaals is benoemd tot meest ondergewaardeerde stad van Europa. Triëst is een havenstad gelegen in het uiterste noordoosten van Italië, en staat vol met veelal Romeinse historie. Triëst heeft onder andere een prachtige marina, een grote hoeveelheid koffiehuizen waar je kan genieten van een heerlijk bakkie in de mediterrane zon, en veel grootse gebouwen zoals Kasteel Miramare, dat letterlijk ‘Kijk op Zee’ betekend.

Kaarten van Emilia-Romagna

Dieper in de binnenlanden van Italië ligt de regio Emilia-Romagna, waar het oude Bologna de hoofdstad van is. Bologna is een merkwaardige stad: net als Florence in Toscane staat de stad vol met oudheid, bijzondere oranje daken en is er een overvloed aan kunst, musea en Romeinse overblijfselen. Wat echter mist is een uitverkoren unieke toeristentrekpleister, waardoor het massatoerisme altijd is uitgebleven. Desalniettemin raden we bij de Noorderzon aan om deze stad absoluut een bezoek te gunnen, ware het niet vanwege de prachtige pleinen, basilieken en paleizen van de stad, dan wel voor de bloemrijke botanische tuin van Bologna of de vele kilometers aan historische bogen en gevels die de stad sieren.

Het landschap in Emilia-Romagna is vrij vlak. Er zijn veel heuvels die afwisselend zijn bedekt met heide, akkers en bossen. Door de heuvels heen lopen enkele tientallen riviertjes die in hoog tempo naar de zee snellen, en vaak via kleine watervallen naar beneden denderen. In het noorden van de regio ligt de stad Parma, waar Parmaham en Parmezaanse kaas vandaan komt.