Centraal- en Oost-Europa, Balkan, Siberië

Kaart en gidsen voor Wit-Rusland, Oekraine

Op deze pagina vind je de kaarten van Wit-Rusland en Oekraïne, twee landen in het uiterste oosten van Europa. Met name Oekraïne is de afgelopen jaren minder positief in het nieuws geweest, maar de ontoegankelijkheid van het land geldt uiteraard niet voor het hele land. Het westen van Oekraïne, zoals de havenstad Odessa, zijn onverminderd geweldig om te bezoeken. Hoogtepunten van Wit-Rusland zijn onder andere het Woud van Białowieża, dat ook deels in Polen ligt. Wit-Rusland bezoek je natuurlijk ook voor het Kasteel van Njasvizj en het Kasteel Mir. Ontdek deze mooie landen in Oost-Europa met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 39 resultaten wordt getoond

Wit-Rusland

Hoewel een visa vereist is, is deze makkelijk te verkrijgen en zou een bezoek aan Wit-Rusland niet in de weg moeten staan. Wit-Rusland is een van de landen van Europa met de meest bijzondere natuur van het hele continent. Neem bijvoorbeeld natuurpark Pripjat, gelegen aan de gelijk genaamde rivier. Dit schitterende park bevat meer dan 1000 vierkante kilometer aan bos, meren, rivieren en veengebieden, en er leven talloze unieke plantensoorten en zeer zeldzame dieren zoals wisenten, lynxen en dassen. Echter, het meest bijzondere aan het park is wellicht de geweldige verzameling vogels die er voorkomen, zoals de bastaardarend en de drieteenspecht.

Dit park in het zuiden van Wit-Rusland is onder andere te bereiken via de stad Homel, en is een van de absolute must-sees van het land. Ontdek het nu met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Minsk

In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, zetelt de enige nog overgebleven dictatuur van Europa. Cultuurshock gegarandeerd! Minsk staat vol met Sovjet- en Orthodoxe architectuur, en is in dat opzicht een kleine versie van de Russische stad Sint-Petersburg. Minsk is zeer centraal gelegen, dus elke bestemming binnen Wit-Rusland is vanaf hier gemakkelijk te bereiken!

Oekraïne

Oekraïne is het grootste land van Europa dat in z’n geheel in ons continent ligt: van west naar oost is het land wel 1300 kilometer breed. De grootte van het land gecombineerd met de historie van Oekraïne, zorgt dan ook voor grote verschillen binnen verschillende bevolkingsgroepen in het land. Hierdoor is het oosten van Oekraïne nog steeds wel te bezoeken, maar voorzichtigheid is gewenst.

Liever focussen wij ons op het mooie westen van het land, waar men onder andere de mooie zeestad Odessa en Lviv vindt. Odessa ligt aan de Zwarte Zee en heeft een heerlijk zonnig en warm klimaat, waardoor het in de zomer een echte zon & zee bestemming is geworden voor met name mensen uit voormalige Sovjetlanden. Odessa bezoek je onder andere voor de prachtige Orthodoxe kerken, het operagebouw en de Potemkin-trappen. Uniek voor Odessa is dat de Sovjetarchitectuur in stand wordt gehouden, passend gerenoveerd en er worden zelfs nieuwe gebouwen gebouwd in deze stijl.

Lviv

Lviv is een van de oudste steden van Oekraïne, en heeft een zeer lange en uitgebreide historie. Totdat de Sovjettroepen de stad aan het begin van de 2e wereldoorlog inlijfden bij de Unie was Lviv een Poolse stad, waar voornamelijk Poolse en Joodse academici huisvesting vonden. Sinds het ontstaan van de stad in 1250 hebben er tientallen verschillende bevolkingsgroepen gewoond, die allen hun eigen invloed op de stad hebben achtergelaten. Hierdoor staan er veel verschillende soorten stijlen gebouwen in de stad, die samen zo cultuurhistorisch belangrijk zijn dat het gehele centrum van Lviv is opgenomen in de werelderfgoedlijst. Enkele hoogtepunten van de stad zijn onder andere de St. Joriskathedraal, de Bernardinekerk en de Latijnse kathedraal. Wie een van de heuveltjes in en rondom de stad beklimt, heeft een prachtig panorama uitzicht over de stad en kan genieten van het kleurenparadijs dat de daken van Lviv vormen.

Natuur in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne zijn enkele grote rivieren zoals Donau en de Dnjestr te vinden, welke een weergaloze hoeveelheid unieke natuur tot stand hebben gebracht. Samen met voedingsrivieren hebben deze rivieren een ecosysteem gecreëerd met duizenden soorten planten maar ook leefgebieden voor zeer bijzondere grote roofvogels, zoogdieren en andere unieke dieren. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Park Podilski Tovtry, net ten noorden van de grens met Moldavië en Roemenië. Dit park is het grootste natuurpark van heel Oekraïne, en met meer dan 200 verschillende vogels in het een waar vogelparadijs. Het park is vrijwel leeg van bevolking, maar er zijn toch enkele dorpjes te vinden. Vanuit deze dorpen kan je perfect je wandeling beginnen door dit machtige natuurgebied, waar je echt in de wildernis bevindt. Ontdek het nu met kaarten van de Noorderzon, en mis niets van de prachtige natuur van Oekraïne!

 

Blogs over Wit-Rusland, Oekraine