Centraal-Azië, Iran

Kaart en gidsen voor Iran, Afghanistan

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het bijzondere Iran. Een land met een luide regering, maar relatief onbekend landschap. Iran wordt alsmaar populairder: de rust is teruggekeerd in het land en veel vluchten naar Teheran zijn weer opgestart. Iran is een reusachtig en zeer bergachtig land, dat wordt ingeklemd tussen Irak, Turkije, de Kaukasuslanden, Turkmenistan, Pakistan en Afghanistan. In het zuiden liggen de Perzische Golf en de Indische oceaan. Tussen het rotsachtige en droge landschap door liggen er talloze ruïnes van duizenden jaren oud in Iran, net als eindeloze rijen dadelbomen en prachtige moskeeën. Met name in het noorden, tegen de Kaspische Zee aan, liggen dichte bossen. Ontdek Iran met kaarten van de Noorderzon! Haal nu jouw kaart of gids van dit prachtige land, en haal het meeste uit jouw reis naar Iran!

Toont alle 23 resultaten

Kaarten van het Iraanse Landschap

In de introductie benoemde we al even het bergachtige landschap van Iran. Over de gehele oostelijke linie van het land ligt een grote bergketen: de Zagros-bergen. Daarnaast ligt Iran op een zeer actieve tektonische plaat, die het land elke dag laat schudden. Tussen de bergen in, in centraal-Iran, ligt een grote hoogvlakte waar amper regen valt. De temperatuur kan hier ‘s zomers gemakkelijk 50 graden halen. Bovenop de bergen bij Teheran kan ’s winters geskied worden.

Ondanks de droogte heeft Iran een enorme biodiversiteit. De bergen hebben een grote invloed op het klimaat. Soms zorgen ze voor regen, soms juist niet, en boven op de berg is het altijd kouder. Deze verschillende klimaten brengen hun eigen flora en fauna met zich mee, waardoor het wilde leven in Iran opvallend veelzijdig is. In Iran vind je onder meer verschillende soorten berggeiten, gazelles en jachtluipaarden. Een ander bekend dier oorspronkelijk uit Iran is de Perzische kat. Ontdek het landschap van Iran met kaarten van de Noorderzon!

Kaarten van de Iraanse steden en cultuur

Religie speelt al eeuwenlang een centrale rol in het dagelijkse leven van Iraniërs. Het resultaat daarvan zijn oeroude prachtige Moskeeën, medina’s en andere prachtige religieuze gebouwen zoals de Meidan Emam in de stad Isfahan en de Sjah Moskee in Teheran.

Verspreid over de verschillende leefgebieden van Iran staan voornamelijk Sjiitische bouwwerken, vaak vele honderden jaren oud. Deze complexen zijn een waar spektakel!

Iraniërs hebben een rijke cultuur gecreëerd waarin veel kunstuitingen naar voren komen. Denk aan Perzische tapijten, maar ook aan vele traditionele dansen, (film)voorstellingen en muziek. Ook worden er traditioneel veel dingen van klei gemaakt.

Iran is zo’n groot land dat het niet echt één cultuur heeft. Bekijk Teheran vooral, maar ga ook de rest van het land in! Dat doe je uiteraard met kaarten en gidsen van de Noorderzon op zak! 

Blogs over Kaarten en gidsen