Kaarten en gidsen > Europa > Duitsland > Oost-Duitsland > Berlijn, Brandenburg
Oost-Duitsland

Kaart en gidsen voor Berlijn, Brandenburg

Op deze pagina vind je de kaarten van de Duitse hoofdstad, Berlijn, dat eigenlijk meerdere steden in één is. In de afgelopen eeuw is vanuit Berlijn een groot deel van de recente historie geschreven, en een betere plek dan Berlijn bestaat niet om de wat er gebeurd is te herinneren en nooit te vergeten.

Rondom het stadsdeel Mitte, het centrum van Berlijn, zijn een aantal belangrijke monumenten zoals de Brandenburger Tor gebouwd. Het daadwerkelijke centrum van de stad is echter klein en elke wijk die rondom Mitte is gebouwd, heeft zijn eigen centrum. Erg bijzonder! Meer weten over de kaarten van Berlijn? Ontdek Berlijn met kaarten van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 77 resultaten wordt getoond

Mitte

Mitte is het centrum van Berlijn. De wijk is maar klein, maar er staan een grote hoeveelheid belangrijke monumenten, musea en andere bezienswaardigheden in de wijk. Het Jodenmonument, vlakbij de Brandenburger Tor, wordt gerekend tot de beste herdenkingsmonumenten van de wereld. Het monument is opgemaakt uit duizenden blokken beton waar je tussendoor kan lopen. In het midden zijn de blokken 4 meter hoog, waardoor je niet meer weet waar je bent. De makers hebben geprobeerd na te bootsen hoe gevangenen van de concentratiekampen zich voelde, en dat is tot op zekere hoogte gelukt! Een absolute must see en unieke ervaring!

Rondom de Potsdamer Platz in Mitte vind je de belangrijkste stadstheaters, het parlement en talloze musea. Ontdek Berlijn nu met kaarten van de Noorderzon!

Kaarten van West-Berlijn

Totdat de Muur van Berlijn viel in 1990 was de stad verdeeld in twee delen; oost en west. De Muur is op sommige plekken nog zichtbaar op zijn oude plek, en er is een museum gemaakt over de muur bij Checkpoint Charlie, het Amerikaanse checkpoint voor de grensovergang tussen oost en west. Een van de belangrijkste punten van West-Berlijn is het stadshuis van de wijk Schöneberg, van waaruit West-Berlijn gedurende 40 jaar werd bestuurd door Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Tijdens de wederopbouw van Berlijn werd er veel meer geld gestoken in West-Berlijn dan in het oosten van de stad. Dit kan je goed zien in de westerse wijk Charlottenburg, met onder andere een groot paleis en ook een stadhuis. Dichterbij het centrum maar nog steeds in Charlottenburg, tref je de bekende Kurfürstendamm aan en de bijbehorende KaDeWe. Ook de grote dierentuin van Berlijn is hier in de buurt.

Kaarten van Oost-Berlijn

Hoewel het westen van Berlijn veel meer floreerde dan het oosten, is het vandaag de dag het oosten van Berlijn dat de grootste aantrekkingskracht heeft. Friedrichshain is qua gezelligheid haast ongeëvenaard. Vele straten zijn volledig gevuld met gezellige cafés, restaurants en barretjes. In de zomer, dé tijd wanneer je in Berlijn moet zijn, zijn er op elke hoek overheerlijke ijskraampjes.

In weinig steden is het contrast tussen winter en zomer zo groot als in Berlijn. Waar de grijze betonnen blokken die snel opgebouwd zijn na de 2e wereldoorlog bleek wegtrekken in de donkere winter, blijft hier in de zomer weinig van over. De mensen op straat in de zomer zorgen voor een zeldzaam gezellige sfeer! Breng ook absoluut een bezoek aan de grote parken van Berlijn zoals Tempelhof, waar mensen in de zomer massaal samenkomen voor een heerlijke barbecue, spelletje of potje voetbal. Genieten!

Rondom de Warschauer Straße, een lange groene weg dwars door Oost-Berlijn vind je talloze uitgaangelegenheden om te feesten maar ook heerlijke restaurants. Net zoals de andere twee grote hoofdsteden van Europa, Parijs en Londen, heeft Berlijn zijn eigen identiteit en aantrekkingskracht. Ga eens naar Berlijn! Tip: Ga in de zomer!