IJskoud | Johnny Steenbeke

In het spoor van de poolreizigers

20,00

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
IJskoud | Johnny Steenbeke
Regio ,
UitgavedatumFebruari 2022
Uitgever

ISBN

9789493242227

Categorie
Februari 2022 | Willems | 9789493242227
Extra titelinformatie

Johnny Steenbeke was de cameraman van de Alaskareis van Dixie Dansercoer in 2005. Met IJskoud vertelt hij over deze expeditie en toont hij ook de schitterende beelden die hij toen heeft geschoten. Met het filmen van een expeditie in het verre gehucht Wales in de Amerikaanse staat Alaska gaat een jeugddroom in vervulling. In Arctisch gebied en polaire koude keek hij door de camera naar twee poolreizigers: de Belg Dixie Dansercoer en de Amerikaan Troy Henkels.

Het tweetal had zich tot doel gesteld als eersten op eigen kracht de gevaarlijke Beringstraat over te steken. Wat eerst leek op een avontuurlijke missie werd een gevaarlijke en moeilijke opdracht, zowel fysiek als emotioneel. Extreme weersomstandigheden en onverwachte wendingen zorgden voor ijzige momenten achter de camera. Ontmoetingen met lokale bewoners brachten onvergetelijke ogenblikken. Ooit was de Beringstraat in wintermaanden een dichtgevroren zeekanaal, maar in 2005 zagen we de eerste gevolgen van klimaatopwarming in dit gebied. IJs brak steeds sneller op; een oversteek over vast ijs bleek onmogelijk geworden. De poolreizigers werden hierdoor danig op de proef gesteld en de expeditie dreigde uit te draaien op een catastrofe.

Tijdens het neerschrijven is opwarming van de aarde heel actueel met zeer onheilspellende berichten in de journaals. In Alaska stapelden de eerste signalen zich langzaam maar zeker op tot een persoonlijke eerste confrontatie. Met fierheid wilde Johnny Steenbeke zovele jaren later dit boek voorstellen aan de leden van de expeditie. In juni van 2021 kwam helaas het droevige nieuws: "Dixie Dansercoer overleden tijdens expeditie in Groenland." Dixies levensverhaal van eindeloze trektochten over arctische en antarctische gebieden heeft bij heel veel mensen een grote indruk nagelaten. Niet in het minst ook bij de auteur.

Met dit verhaal brengt hij ode aan Dixie Dansercoer en bij uitbreiding aan alle dromers.