De Nederlanden | Auke van der Woud

Het lege land 1800-1850

35,00

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
De Nederlanden | Auke van der Woud
Regio
UitgavedatumDecember 2021
Uitgever

ISBN

9789044648591

Auteursnaam

Auke van der Woud

Categorie ,
December 2021 | Atlas-Contact | 9789044648591 | Auke van der Woud
Extra titelinformatie

De Nederlanden is een compleet gerenoveerde versie van Het lege land (1987), het boek dat vaak 'klassiek' is genoemd. Deze nieuwe uitgave beschrijft hoe Nederland uit de revoluties rond 1800 opkrabbelde, hoe het landschap en de steden er in de vroege negentiende eeuw uitzagen en hoe ze langzaam begonnen te veranderen.

Koning Willem I organiseerde de nationale openbare werken. Klopt het wel dat de koopman- en kanalenkoning daarmee voor welvaart zorgde? Hij liet de Nederlandse staat in 1840 bijna failliet achter. Veroorzaakte zijn optreden niet juist een langdurige economische en sociale stagnatie? Hoe komt het dat de energie, de ondernemingslust in Nederland na zijn vertrek opeens loskwam? Deze nieuwe rijkgeïllustreerde editie is de voorgeschiedenis van het moderne Nederland dat na 1850 ontstond, en van de veelgeprezen reeks die Van der Woud daarover schreef: Een nieuwe wereld (2006), Koninkrijk vol sloppen (2010), De nieuwe mens (2015) en Het landschap, de mensen (2020).

Auke van der Woud (1947) was ruim twintig jaar in Amsterdam en Groningen hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. Hij schrijft over Nederland in de negentiende en de vroege twintigste eeuw. In 2007 ontving hij voor Een nieuwe wereld de Libris Geschiedenis Prijs (toen Het Beste Geschiedenisboek geheten). In 2010 kreeg hij de Grote Rotterdam-Maaskantprijs voor zijn 'excellente oeuvre dat het denken over de negentiende eeuw verdiept, (...) met een literaire stijl die men zelden in de wetenschap tegenkomt'.

- Over Het lege land: 'Een magistraal boek.' De Volkskrant
- 'Een meeslepend boek.' NRC Handelsblad 'Fascinerend, laat de lezer achter met veel glasheldere beelden van een verdwenen landschap.' Het Parool
- 'Een groot vermogen tot ordening en originele interpretatie, en een elegante compositie en stijl.' Beleid & Maatschappij
- 'Een standaardwerk.' Elsevier
- 'Geen historicus laat je zo met frisse ogen naar het heden kijken als Auke van der Woud.' Elsevier