Vijftien mooie reisverhalen voor de maand december

Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 7 minuten

Met het oog op december cadeaumaand hebben we een lijstje samengesteld van de leuke, interessante, ontroerende, etc. reisverhalen. De selectie van 2021 bestaat uit vijftien door ons warm aanbevolen boeken. Wij zijn trots al deze geweldige titels in ons assortiment te hebben! Hieronder staan ze. Klik op de cover om te bestellen!


De Tuinen van Buitenzorg | Jan Brokken

‘De tuinen van Buitenzorg’ is Jan Brokkens nieuwste boek. Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo.


Andalusisch logboek | Stefan Brijs

Een Christus zonder gezicht in Alhama de Granada, een postbode in een bezemkast, negen Zurbaráns in de sacristie van een parochiekerk, de laatste uren van Federico García Lorca, tortillitas de camarones in Cádiz, de zomer van de bijeneters en de terugkeer van de bottenbreker. Met het nieuwsgierige oog dat zijn hele oeuvre kenmerkt, kijkt Stefan Brijs voor het eerst naar de rijkdommen van zijn nieuwe thuishaven Andalusië.


Dwars door de Middellandse Zee | Arnout Hauben

Dwars door de Middellandse Zee is een uitnodiging om deze zee, die de meeste mensen vooral kennen als een populaire vakantiebestemming, met een frisse blik te herontdekken. Het is het logische vervolg op het reisverslag Rond de Noordzee (2019), dat zowel in België als in Nederland druk bekeken en gelezen werd.


De Laatste Wildernis | Robert MacFarlane

Robert Macfarlane beschrijft de resultaten van zijn speurtocht en gaat terug naar de natuur in haar puurste vorm. Zijn ervaringen monden uit in een ode aan de oernatuur met daarnaast aandacht voor de geschiedenis van het landschap. Hij zoekt en vindt: in Ierland in de Burren en bij de berg Bin Chuanna, in Schotland onder andere bij Coruisk en Strathnover en in Engeland bij Ynus Entli. Het zijn inderdaad namen die zo in een fantasieverhaal kunnen opduiken.


Hoogtekoorts | Robert MacFarlane

Hoogtekoorts is een cultuurgeschiedenis van de bergsport. Macfarlane laat zien door welke ideeën mensen bergen zijn gaan beschouwen als symbolen van verhevenheid en zuiverheid, anders dan de gevaarlijke en angstaanjagende oorden vol goden en geesten waar ze drie eeuwen eerder nog voor werden gehouden. Ook laat hij zien dat het beeld dat sommige klimmers van bergen hebben een obsessie kan worden die hen de dood in jaagt.


Mijn Franciscaanse voetreis | Ab van den Burg

Ab is opgetogen over het natuurschoon, de fysieke uitdaging, de prachtige steden en de interessante kloosters die de Franciscaanse voetreis te bieden heeft. Daarom publiceert hij, na zeven eerdere pelgrimstochten, voor het eerst zijn verhaal. Gelardeerd met humor en zelfspot neemt hij u mee op een prachtige reis, die hij ook herkenbaar maakt voor wie geen pelgrimservaring heeft.


Zwijgende Vlakten | Jac Geurts

Zestig dagen lang loopt Jac Geurts in zijn eentje over de Spaanse vlakten en siërra’s, vanaf de Pyreneeën naar de zuidelijke havenstad Cádiz. Dit inspirerende boek vol avonturen, natuurbeschrijvingen, geschiedenis, ontmoetingen en overpeinzingen brengt de lezer naar een onbekend Spanje. Prachtig geïllustreerd met aquarellen van Piet Lap. Onverwacht krijgt de tocht een dramatisch einde. Net aangekomen in het hete Andalusië valt de ervaren, altijd zingende zwerver op de
grond. Zijn benen raken verlamd. Het laatste hoofdstuk beschrijft de moeizame tocht naar huis. Het Spanje dat Jac Geurts verkent, krijg je niet cadeau, dat moet je veroveren. En je moet van stilte houden.

Klik hier voor een leesfragment uit Zwijgende Vlakten. Én een radio-interview


Bloed en honing | Irene van der Linde

Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan

Bloed en honing is een zoektocht naar de betekenis van de nieuwe grenzen op de Balkan. Van der Linde en Segers trekken over doodstille wegen en kale hoogvlaktes, door donkere rotskloven en verlaten dorpen. Ze bezoeken steden met magische namen als Dubrovnik, Sarajevo, Skopje, Ohrid en Tirana. Onderweg ontmoeten ze kunstenaars, wetenschappers, dromers, vechters en vergetenen.

Over dit boek: ‘…. 700 pagina’s leesgenot … Van der Linde trekt de lezer van de bank af met haar levendige verhalen en Segers doet hetzelfde met haar foto’s…’. – De Volkskrant


Dag lief fijn eiland | 23 schrijvers over Texel

Dag lief fijn eiland 23 schrijvers over texel ‘Te vergelijken met de eerste keer dat je de Alpen ziet, zegt auteur Maarten van Rossem over het Texelse strand. Wat is toch de magie van Nederlands grootste Waddeneiland? Waarom komen mensen als ze er eenmaal zijn geweest altijd weer terug? In 23 odes aan Texel geven schrijvers en dichters, zowel Texelaars als overkanters, hun antwoord op die vragen.


Het China-gevoel van Pearl S. Buck | Bettine Vriesekoop

In dit boek deelt Bettine haar fascinatie voor Pearl met de lezer, en zoekt zij bij haar naar de kern van het China-gevoel. Over de auteur: Bettine Vriesekoop was ooit vijfvoudig Europees kampioen tafeltennis, en werd later schrijfster, journaliste en presentatrice. Zij schreef sinds 1996 succesvolle boeken, waaronder Heimwee naar Peking, Duizend dagen in China, en Dochters van Mulan. Van 2006 tot 2010 woonde en werkte Vriesekoop in China als correspondente voor NRC Handelsblad. ‘Dankzij een grondige research en haar grote voorstellingsvermogen heeft Vriesekoop de markantste China-auteur van de twintigste eeuw uit de vergetelheid gehaald.’ – Ruben Terlou


Van Vuur naar IJs | Marica van der Meer

Fietsen van Vuurland naar Alaska

Wat bezielt iemand om 28.000 kilometer te fietsen? Marica van der Meer vertelt in haar boek het verhaal over haar fietstocht in extremen: het indrukwekkende landschap van desolate woestijnen, bergen en jungle, de ontmoetingen met de kleurrijke bevolking, maar ook het eindeloze afzien, de uitputting en angst voor het onbekende van elke nieuwe dag. * Uniek reisdocument* Met fotokatern in kleur* Routebeschrijving van dag tot dag* Overzicht materiaal en bagage


Fulltime avonturier | Tamar Valkenier

Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid

Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.


Op Eigen Kracht | Olivier Van Herck & Zoe Agassi

De wereld rond – 4 jaar avontuur – 40.000 km

Zoë en Olivier sluiten een deal : als ik tot het zuiden van Spanje fiets, zeil jij mee over de Atlantische Ocean. Het is het begin van een onwaarschijnlijk avontuur zonder eindbestemming, zonder ervaring en zonder tijdslimiet. In vier jaar tijd reizen ze op eigen kracht 40.000 kilometer. Ze fietsen, zeilen, wandelen, kanoën, skiën en skaten van verlaten wegen naar pure wildernis, van tranen naar trotse overwinningen, van slaande ruzies naar intens geluk.


Onderweg | Francine Postma

Alleen over het Olavspad

Onderweg : te voet door Scandinavie. Wandel mee over het St. Olavspad, de “Camino van het noorden” Wat doe je als je uitgeput bent en stiekemgenoeg hebt van het drukke gezinsleven? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, of je besluit een pelgrimstocht te lopen. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven.

Je leest niet alleen over haar schouder mee in haar dagboek, maar geniet ook van de mooie fotografie, beschrijvingen van de wandeletappes en praktische tips. Zie ook de handzame routegids.


Wat er Werkelijk Is | Nelleke Noordevliet

Sinds een jaar of zeven heeft Nelleke Noordervliet een huis in Beara, in het zuidwesten van Ierland. Iedere ochtend loopt ze over dik gras en mos naar een eeuwenoud pad, de Beara Way. Sinds de steentijd hebben daar mensen gelopen, in een landschap dat alleen op trage wijze doorgrond kan worden. Te voet, dus. Tijdens haar wandeling komen de oude mythes van de streek tot leven, verhalen waarin onverschrokken koninginnen zich meten met hun echtgenoten.

Het boekje is uitgekomen in de mooie reeks ‘Terloops‘: prachtig verzorgde boekjes in klein formaat, een cover met flappen, mooi papier.






Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Al meer dan veertig jaar heeft hij een ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar, de eerste jaren als mede-oprichter van Kaartenwinkel Stap voor Stap. Sinds eind 1988 is Leon de trotse eigenaar van onze mooie Arnhemse reisboekhandel.