De Nederlandse topografische kaarten

De mooie Nederlandse topografische kaarten op de schaal 1:25.000 zijn uitermate gedetailleerd en cartografisch van uitstekende kwaliteit. Voor wandelaars hebben ze echter een paar nadelen: het kleine formaat en er staan geen wandelroutes op ingetekend. Daarom bieden wij u nu een serie nieuwe kaarten, op basis van dezelfde cartografie, die genoemde tekortkomingen het hoofd moeten bieden.

Trage Paden: een serie topografische wandelkaarten van Nederland.

Kenmerken:

  • Grote samengestelde bladen, tweezijdig bedrukt (in totaal vijf keer het standaardformaat!), schaal 1:25.000.
  • Gedrukt op scheur- en watervast materiaal (polyart). Dit materiaal is heel flexibel en eindeloos opnieuw opvouwbaar.
  • De hoogwaardige cartografie van de Topografische Dienst (Kadaster Geo-informatie) is integraal overgenomen.
  • Diverse ingetekende wandelroutes. Dat zijn de LAW-routes (Lange-Afstand-Wandelpaden), maar ook veel verbindingsroutes en rondwandelingen, grotendeels gemarkeerd en goed voor een halve tot een hele dag wandelplezier. De namen van de LAW’s staan op de kaarten, de overige routes (ingetekend met streepjes) hebben meestal een code, die u op deze site bij de betreffende kaart kunt terugvinden. Als u op de code klikt kunt u een GPS-track downloaden.

Bladoverzicht

Op dit bladoverzicht ziet u welke kaarten verschenen zijn. 

Doelgroep

De kaarten van Trage Paden richten zich op sportieve wandelaars die hun routes graag zelf willen uitzoeken en iedereen die van mooie gedetailleerde topografische kaarten houdt.

De GPS-tracks

Het is leuk en makkelijk om een route van te volgen met je GPS (maar natuurlijk kan het ook gewoon alleen met de kaart!). Van de meeste streepjes-routes of paarse bolletjes-routes op de kaart, bieden wij ook GPS-tracks aan.  Deze GPS-tracks kunnen vanaf deze site worden gedownload. Zoek op de kaart uit welke route u zou willen lopen met behulp van een GPS-apparaat. Bij de route staat een code, bestaande uit twee letters en een cijfer. Deze code vindt u bij de hierboven genoemde desbetreffende kaart. U klikt eenvoudig op de code om de route te downloaden naar uw PC vanwaar u de route door kunt sturen naar uw GPS. GPS-tracks die u van deze site kunt downloaden zijn van routemaker Rob Wolfs (zie www.wolfswandelplan.nl), van Vladimir Mars van Bureau Lopende Zaken (www.lopendezaken.eu) voor de kaarten Waterland (AW) en Amstelland (AA), en tenslotte de tracks van de kaarten Rijk van Nijmegen en Zuid/Veluwe, die zijn van Leon Receveur. 

De tracks die op de kaarten Rijk van Nijmegen en Zuid-Veluwe staan kunt u downloaden na invoering van de code die u vindt in de folder die bij de kaart hoort.

Informatie voor wederverkopers

Boekhandels, VVV’s en bezoekerscentra bestellen de kaarten bij het Centraal Boekhuis (zoek op ‘Trage Paden’).

Rechtstreeks kan ook; voor meer informatie neem contact op met info@denoorderzon.nl

Gebruik van de kaart

De kaarten kunt u goed gebruiken om uw eigen routes samen te stellen. De topografische 1:25.000 kaart is de beste wandelkaart die er is. Het is spannend om in het veld voor verrassingen te komen staan en ter plekke met behulp van de kaart een oplossing te zoeken. Een kompas, GPS, mobiele telefoon met internet om OV-informatie op te zoeken zijn daarbij handige hulpmiddelen.

Voorbeeld kaartfragment

De met bolletjes in diverse kleuren ingetekende lange afstandswandelpaden (LAW’s) bieden een grofmazig basisnetwerk, met als groot voordeel de bewegwijzering en de zekerheid dat de route toegankelijk is. (Op de kaarten Waterland en Amstelland zijn naast de LAW’s ook de meeste overige routes gemarkeerd.) Soms vindt u op de kaart suggesties voor verbindingsroutes tussen de LAW’s die rondwandelingen vanuit een woonkern mogelijk maken. Maar ook de geoefende wandelaars die graag een stevige dagwandeling maken krijgen diverse kant en klare suggesties voor rondgaande routes van diverse afstanden aangereikt.   

Let op dat u in het veld altijd de toegangsregels respecteert. Dus mocht onverhoopt een deel van de hier gesuggereerde routes zijn afgesloten, zoek dan met de kaart een alternatief. De Noorderzon en de routesamenstellers accepteren geen schadeclaims die kunnen voortvloeien uit gebruikmaking van inmiddels niet meer toegankelijke routes.

De kaarten uit deze reeks worden gebruikt door wandelaars die gewend zijn aan topografische kaarten. Topografische kaarten zijn de meest gedetailleerde kaarten die er zijn. Veel landschappelijke elementen zijn op de kaart terug te vinden, zoals: diverse soorten van landgebruik, hoogte boven zeeniveau d.m.v. hoogtelijnen, nauwkeurige intekening van alle soorten van bebouwing, het straten- en wegenpatroon (verhard én onverhard!), open water en waterwegen, en nog veel meer. Daarnaast is een mooie topografische kaart ook gewoon een lust voor het oog!

Legenda bij de Trage Padenkaarten:

De samenstellers

Leon Receveur van Reisboekhandel De Noorderzon

Leon is een gepassioneerd wandelaar. Hij is bekend met praktische alle mooie en interessante wandelgebieden van ons land (en ver daarbuiten). Oorspronkelijk opgeleid als leraar aardrijkskunde en geschiedenis begon hij in 1988 in Arnhem Reisboekhandel De Noorderzon. In zijn winkel, die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een plaats waar wandelaars (en andere reizigers) elkaar graag ontmoeten, werd hij steeds weer geconfronteerd met het ontbreken van een goede wandelkaartenserie in ons land, zoals we die bijvoorbeeld kennen van Ordnance Survey in Engeland of de Landeskarten in Zwitserland. De bestaande Nederlandse topografische kaarten zijn van zeer goede kwaliteit, maar duidelijk niet gemaakt met het oog op de wandelaar (want te klein en zonder ingetekende routes e.d.). Ziedaar het argument om te komen tot deze serie. De eerste kaart (Arnhem – Nijmegen) verscheen in 2009.
www.denoorderzon.nl

Rob Wolfs van WolfsWandelplan

WolfsWandelplan staat voor twintig jaar ervaring in wandelend Nederland. Rob heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij was lang werkzaam als freelance medewerker bij het Wandelplatform-LAW, van 1997 tot 2002 als projectleider NS-wandeltochten. Hij is verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van diverse lange afstandswandelpaden. Van 2002 tot 2009 was hij samen met Rutger Burgers eigenaar van Routewerk. Gekscherend heeft hij zichzelf wel promenoloog genoemd, wandelroutemaker in hart en nieren. Rob heeft expertise opgedaan in bijna alle provincies van Nederland, maar het allerbest is hij thuis in Gelderland en Overijssel. Hij heeft aan veel boekjes, brochures, kaarten en teksten meegewerkt. Tegenwoordig maakt hij van zijn werk weer een hobby. Routemaker WolfsWandelplan werkt met veel plezier aan de ontwikkeling van kwalitatief goede wandelroutes voor de kaartenserie ‘Trage Paden’.
www.wolfswandelplan.nl

Vladimir Mars van Bureau Lopende Zaken

Dit bureau heeft als ideële doelstelling ‘verantwoorde vormen van groene recreatie te ontwikkelen en zo het draagvlak voor duurzaam behoud van waardevolle landschappen te vergroten’. Routemaker Vladimir Mars van dit bureau heeft met veel overgave aan de topografische wandelkaarten in Noord-Holland meegewerkt. Hij ziet ze als opvolgers van de serie Wandelmappen 1:25.000 uit de beginjaren ’90 van Uitgeverij Dwarsstap: grote, uit meerdere stafkaarten samengestelde topokaarten met ingetekende routes en een verklarend gidsje erbij in een plastic mapje. Zowel in Waterland als in Amstelland zijn er sindsdien veel gemarkeerde routes bijgekomen en vele daarvan voeren over onverharde boerenlandpaden. Ommetjes, half-, heel- en meerdaagse rond- en lijnwandelingen van diverse beheerders en routemakers, waaronder Bureau Lopende Zaken zelf. Een uitgebreide selectie hiervan is opgenomen op de desbetreffende Trage Padenkaarten. En nu: voorwaarts mars!
www.lopendezaken.eu