Kaarten en gidsen > Reisgidsen > Culinaire reisgidsen > Wereld als geheel > Theeroutes | Met thee de wereld rond

Theeroutes | Met thee de wereld rond

verhalen, reisinspiratie, foto’s en handige tips voor jouw eigen reis

29,95

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
Theeroutes | Met thee de wereld rond
Regio
UitgavedatumNovember 2020
Uitgever

ISBN

9789090336084

Gebied

op reis door 11 theelanden

Pagina aantal

288

Auteursnaam

Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper

Formaat

hardback

Categorie
November 2020 | Origin Trips | 9789090336084 | op reis door 11 theelanden | 288 | Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper | hardback
Extra titelinformatie

een boek vol theekennis, reisverhalen en praktische reisinformatie

Theecultuur en theetoerisme
De afgelopen tien jaar is de theecultuur in de Benelux sterk veranderd. Men verwacht thuis, op het werk en in de horeca een steeds hogere kwaliteit, heeft meer interesse in de herkomst, verwerking en smaak en experimenteert ook zelf volop met verschillende zetmethodes. Losse pure theeën worden de standaard, nieuwe ambachtelijke theemerken ontstaan in verschillende regio's, winkels organiseren workshops, proeverijen en theeceremonies en de horeca biedt thee steeds vaker aan als drank, zelfs als alternatief voor wijn. Daarbij wordt het belangrijk om thee te beschrijven, te kennen, maar ook te vertellen over de omstandigheden waaronder deze wordt geplukt. Theetoerisme, reizen naar theelanden, krijgt gestalte.
Deirdre Deprettere, co-auteur van het boek, heeft een groeiend netwerk van theeboeren, theemeesters, gidsen en prachtige plantages om te verblijven. De vele verzoeken om deze kennis te delen, maakten het een logische stap om dit boek te schrijven. Samen met co-auteur en thee-expert Karlijn Dapper is Theeroutes de allereerste theereisgids geworden.

Over de inhoud
De auteurs nemen de lezers mee naar afgelegen bergdorpjes in de jungle van China, vertellen hoe opium in de gouden driehoek werd vervangen door thee, hoe thee naar Europa kwam en kleine theeboeren ook hier zijn ontstaan, hoe een kleine boeddhistische stam in het uiterste oosten van India de Britten hielp de grootste thee-exporteur te worden. De persoonlijke stijl waarmee de auteurs de zeer verscheidene mensen achter het kopje thee introduceren, de beschrijvingen van de locaties en de tips zijn een nieuwe manier om het onderwerp 'thee' te benaderen. En op de koop toe leert de lezer alle basiskennis over thee, zodat hij/zij ook thuis zelf aan de slag kan.

Wat biedt het boek?
Het boek is een verhalende theereisgids: naast vanzelfsprekende landen als Sri Lanka, China of India komen in het boek ook minder voorspelbare landen voor, zoals Iran, Georgië, Malawi en Nederland. Het is een openbaring aan kennis en exclusieve plekken. Theeroutes neemt de lezer mee op reis door 11 theelanden: boeiende bestemmingen met lokale praktijkvoorbeelden en verhalen, veel kennis over thee om thuis zélf aan de slag te gaan, nieuwe inzichten in een verborgen wereld.
De auteurs geven ook antwoorden op vragen zoals: Komen alle theetypes van dezelfde plant? Hoe oud kan een plant worden? Hoe maak je oolongthee en wat is het verschil tussen oxidatie en fermentatie? Thee-expert Karlijn leert je bovendien hoe je thee proeft en deelt haar proefnotities van theeën uit de bezochte landen. Het boek geeft daarbij directe links om de thee zelf te bestellen. Zo kan de lezer de theebeleving compleet maken, niet alleen lezen, maar ook echt proeven.

Deirdre Deprettere
Deirdre Deprettere is een ech