Nederland

Kaart en gidsen voor Overijssel

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Overijssel, een van de groenste provincies van Nederland. Het Overijsselse landschap is zeer verschillend, met richting Utrecht, Gelderland en de Duitse grens meer bosachtig gebied, terwijl in het noorden van de provincie, tegen de Friese grens, veel meren liggen. De rivier de IJssel vormt voor een groot deel de grens met Gelderland, en is een belangrijke trekpleister voor de provincie. Overijssel kent meerdere historische (Hanze)steden zoals Deventer, Kampen en Zwolle. De kaarten van Overijssel ontdek je bij de Noorderzon! Meer weten over de kaarten van deze mooie provincie? Kom langs of lees onderaan deze pagina verder!

Resultaat 1–24 van de 51 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Overijsselse natuur

Van oost naar west vind je veel verschillende natuur in Overijssel. In het oosten van de provincie ligt Twente, bekend van het opmerkelijke accent maar ook van prachtige oude boerderijen, omringt door hoge robuuste eiken. In dit bosrijke gebied kan je heerlijk ontspannen met een prachtige wandeling door glooiende boerenakkers langs kronkelende landweggetjes. In de bossen tref je met geluk steenmarters of reeën aan, die je wandeling nog een stuk opwekkender maken. Steek je wandelkaart in je zak en trek eropuit!

Iets ten westen van Twente vind je het Sallandse Heuvellandschap. Met prachtige akkers, bossen en heuveltjes waan je je in het buitenland en ben je even weg uit de drukte. De heuvels zijn uiteraard zeer geschikt om over te wandelen, maar in dit gebied is fietsen ook zeer populair; er zijn dan ook volop mountainbike paden aanwezig. Neem je fietskaart mee en ga op pad!

Verder naar het westen, tegen de grens met Drenthe en Friesland ligt nationaal park de Weerribben. In dit zeer waterrijke gebied, vlakbij het IJsselmeer, kun je uitstekend zeilen. Geniet van de vele riviertjes, meren en vennen. Het park is een wirwar van aaneengesloten wateren waar je uitgebreid de onaangetaste natuur kan verkennen! Het liefst doe je dat per (zeil)boot, maar je kan er ook geweldig wandelen en fietsen.

Kaarten van de Overijsselse steden

In de late middeleeuwen, ten tijde van het Hanzeverbond, was Overijssel een zeer belangrijke regio. Doordat er veel steden aan de IJssel lagen (en liggen) was er veel te verhandelen, en dat zorgde ervoor dat de steden floreerde. Dit kan je goed terugzien in de historische centra van onder andere Zwolle, Deventer en Kampen.

Het oude centrum van Zwolle was omringt door een stadsmuur, waarvan de overblijfselen nog goed zichtbaar zijn. Het kanaal dat gegraven is rondom het historische centrum heeft nog de typische vorm van een sterfort; de driehoekige bastions zoals je die ook ziet in Naarden vesting. Middenin de vesting staat de Grote Kerk van de stad, alsmede het bijbehorende plein. Bruisend van de overheerlijke restaurants en andere horeca, kan je hier ’s avonds fijn de dag afsluiten nadat je de stad ontdekt hebt met een stadskaart van de Noorderzon!

Deventer is een van de oudste steden van Nederland, en werd al in de 9e eeuw genoemd. In de stad liggen de oudste bibliotheek, stadspark en het oudste stenen huis van Nederland! Ook deze stad had de vorm van een sterbastion, maar niet rondom de hele stad zoals in Zwolle; Deventer is namelijk direct aan de IJssel gebouwd. De bezienswaardigheden van de stad zijn onder andere de oude Lebuïnuskerk, de waag en de Penninckshoek.

Hoewel Zwolle de hoofdstad is van Overijssel, is Enschede de grootste stad. Enschede, gelegen vlakbij de Duitse grens, is een leuke oude stad en de studentenstad van de provincie. Hoewel de stad minder oud is dan bijvoorbeeld Deventer, heeft de stad niet minder historische waarde. Na de tweede wereldoorlog krabbelde de stad in snel tempo op door de textielproductie en is zeer bruisend geworden. Ontdek het gezellige Enschede met een stadskaart van de Noorderzon!