Kaarten en gidsen > Europa > Duitsland > Noordwest-Duitsland
Duitsland

Kaart en gidsen voor Noordwest-Duitsland

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Noordwest-Duitsland, dat reikt vanaf het prachtige natuurgebied Harz tot aan de Deense Grens in het noorden en de Nederlandse grens in het westen. De deelstaten Schleswig-Holstein en Niedersachsen worden gescheiden door de mooie rivier de Elbe, een van de belangrijkste van heel Duitsland. Beetje stroomopwaarts, maar nog steeds in Niedersachsen vind je aan de oevers hier een prachtig oeroud cultuurlandschap: het Wendland. De Lüneburger Heide is een soort kruising van de Drentse heide en het landschap van de Veluwe, maar dan vele malen uitgestrekter. De interessante havenstad van de Buddenbrooks, we hebben het hier over Lübeck is een bezoek meer dan waard.  [tekst loopt verder onderaan deze pagina]

 

Resultaat 1–24 van de 129 resultaten wordt getoond

En als je dan toch in Schleswig-Holstein bent, moet je beslist een kijkje gaan nemen in het merenrijke heuvellandschap tussen Lübeck en Kiel. De Harz is een serieus gebergtemassief: met toppen boven de 1000 meter (zoals de ‘Brocken’), uitgestrekte bossen, riviertjes en watervallen. Daarnaast wordt de Harz omringd door leuke historische stadjes en dorpen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de tweede stad van Duitsland: Hamburg! En dan hebben we nog Hannover, ook al zo’n mooie maar ondergewaardeerde stad. Last but not least: direct over de Groningse grens zit je in het pittoreske Ostfriesland, een perfect gebied voor een weekje fietsen. Ontdek Noordwest-Duitsland met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Fietsen in Niedersachsen

Net over de grens van Groningen en Drenthe ligt de Duitse deelstaat Niedersachsen. Qua landschap is deze regio zeer vergelijkbaar met de Nederlandse kant: Zeer vlak en leeg. Desalniettemin zijn er uiteraard leuke riviertjes zoals de Eems of de Hunte. De vlakheid maakt Niedersachsen ideaal voor fietsroutes, en die zijn er dan ook en masse. Ga met je fietskaart van de Noorderzon op stap en ontdek wat deze routes te bieden hebben, zoals leuke historische huizen, uitgestrekte uitzichten over de boeren- en heidevelden en natuurlijk de typische Melkhüs in de regio.

Hamburg

Hamburg is de tweede stad van Duitsland. Hamburg heeft de grootste zeehaven van Duitsland en is mede daarom een van de belangrijkste economische centra van de Duitse economie, hetgeen je terugziet in de stad zelf. Hamburg ligt aan de Elbe, en sinds de stad lid werd van het Hanzeverbond gaat het voortvarend. De rivier speelt hier uiteraard een centrale rol in, en zorgt daarnaast voor mooie plaatjes in deze waterrijke stad. De Elbe splijt zich te hoogte van Hamburg in tweeën, waarna de rivier, nadat hij Hamburg voorbij is gestroomd, weer samenvoegt. Ertussenin zijn er echter tientallen aftakkingen, zowel kunstmatig als natuurlijk, die Hamburg een prachtige uitstraling geven. Vanaf het water zijn de meeste topattracties van de stad te bekijken, zoals de residentie van het Hamburgse filharmonisch orkest, de Speicherstadt en het Miniatur Wunderland, waar men de grootse modelspoorlijn ter wereld heeft gemaakt. Ontdek alles wat Hamburg te bieden heeft met stadskaarten van de Noorderzon en mis niets van de deze mooie stad!

De Harz

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Hamburg ligt het meest noordelijke Duitse gebergte: de Harz. Scherpe toppen van de middelhoge bergen worden afgewisseld door diepe, steile dalen die zijn uitgeslepen door de vele rivieren in het gebergte. In het winter is het Harz dan ook een perfect wintersportgebied!

De bergen zijn natuurlijk het beste te bezoeken voor wandelaars, maar dat is zeker niet de enige activiteit die de Harz te bieden heeft. Bezoek bijvoorbeeld een van de zes druipsteengrotten die voor het publiek toegankelijk zijn. Dit gebied wordt al sinds de 10e eeuw voor mijnbouw gebruikt; hetgeen voor veel typische dorpjes heeft gezorgd, maar ook voor spoorlijnen waarvan sommigen nu voor toeristische routes gebruikt worden. Tijdens de industriële revolutie werden niet alleen spoorlijnen aangebouwd: er zijn ook veel stuwdammen gebouwd tussen de bergen door, en de bijbehorende stuwmeren zijn een alom zeer geprezen bezienswaardigheid. Ontdek de Harz nu met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Niet alleen natuurliefhebbers komen naar de Harz: dit gebied staat bol van de historische dorpjes, kastelen en burchten. Een van de mijndorpjes is Goslar, welke vernoemd is op de Werelderfgoedlijst. Het meer dan 1000 jaar oude stadje heeft een prachtig historisch centrum waar je veel te weten kan komen over de oude Duitse mijnbouw. De plaatselijke mijn, de Rammelsberg, is meer dan duizend jaar in dienst geweest en is nu een toeristische attractie.