Nederland

Kaart en gidsen voor Gelderland

Op deze pagina ontdek je de kaarten en gidsen van de grootste provincie van Nederland, Gelderland. De provincie grenst aan Utrecht en Zuid-Holland in het westen, Brabant en Limburg in het zuiden en Overijssel en Flevoland in het noorden. Aan de oostgrens ligt Duitsland. De hoofdstad is Arnhem, maar Nijmegen is de grootste stad van de provincie. Zoals goed op een kaart te zien, is Gelderland echt een rivieren provincie. De Rijn komt hier ons land binnen en split in de Neder-Rijn, de IJssel en de Waal. Het belangrijkste natuurgebied van Gelderland is de nationaal park de Hoge Veluwe, het grootste bos van Nederland, maar ook buiten het park is de provincie zeer bosachtig. Denk bijvoorbeeld aan de Achterhoek! Meer weten over kaarten van Gelderland? Kom langs bij de Noorderzon en lees onderaan deze pagina verder of onze grootste provincie!

Resultaat 1–24 van de 149 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Gelderse natuur

Gelderland is de meest bosrijke provincie van Nederland, en dat kan je goed zien. Zoals boven genoemd, ligt het grootste bos van Nederland in deze provincie, namelijk de Veluwe. Slechts een deel van het hele bos ligt echter in het natuurpark zelf: het meeste ligt erbuiten. Ook in het Rijk van Nijmegen is veel bos, alsmede richting de achterhoek. Buiten de beschermde gebieden kan met uitstekend wandelen en fietsen of mountainbiken. Neem dus wel de goede wandelkaarten en fietskaarten mee! Het bos is zeer verschillend door het gebied heen. Zo ligt het park de Hoge Veluwe wat hoger op een zandgrond. Onderaan de heuvels komt het water van de heuvels uit de grond tevoorschijn, wat voor een grote hoeveelheid leuke beekjes zorgt.

Buiten het bos is Gelderland ook de provincies van de rivieren. De Rijn, Waal en IJssel hebben elk een grote invloed op het landschap en zorgen voor prachtige natuurgebieden zoals de Millingerwaard bij Nijmegen. Hier vindt men wilde paarden, runderen, reeën en zelfs bevers!

Kaarten van de Gelderse steden

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland, en heeft behalve het park Sonsbeek en haar kasteel ook een prachtige omgeving. Vanuit Arnhem ben je zo de natuur in, zij het richting de Achterhoek, richting de Veluwe, richting Duitsland of naar het Rijk van Nijmegen. Arnhem was een echte frontstad in de 2e wereldoorlog, en dat kan je op sommige plekken nog zien, en de jaarlijkse terugkerende Airborne herdenking bij Ede is dan ook een belangrijk evenement. Uiteraard is Arnhem ook de stad van de Noorderzon! Kom dus vooral snel langs voor die kaart van Gelderland.  

Nijmegen, dat al jaren strijdt met Maastricht over welke stad nou de oudste van Nederland is, staat nog vol met Romeinse overblijfselen. Deze zijn goed te zien in het leuke Valkhofpark, aansluitend aan het Valkhofmuseum. Ook in het prachtige Kronenburger-park staat nog vol met meerdere middeleeuwse torens en een grote muur. Het park ligt overigens onderaan de oudste winkelstraat van Nederland: De Lange Hezelstraat.