Kaarten en gidsen > Europa > Duitsland > Zuidwest-Duitsland > Eifel, Moezel, Rheinland-Pfalz
Zuidwest-Duitsland

Kaart en gidsen voor Eifel, Moezel, Rheinland-Pfalz

Op deze pagina vind je de kaarten van Nordrhein-Westfalen, Hessen en de Eifel. Deze prachtige gebieden in West-Duitsland liggen eigenlijk vlakbij Nederland. Hier vindt men unieke natuur zoals de Eifel, hetgeen ook wel eens de Duitse Ardennen wordt genoemd. De Eifel bestaat grotendeels uit miljoenen jaren oude slapende vulkanen, die sindsdien grote kraters en de typisch kegelvormige bergen hebben achtergelaten. Zoiets bijzonders op zulke korte afstand van Nederland! Vlak boven de Eifel ligt het Ruhrgebied en de omliggende steden zoals Keulen, Düsseldorf en Dortmund. Ook op cultureel gebied is er dus genoeg te beleven in West-Duitsland! Ontdek het nu met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 138 resultaten wordt getoond

Nordrhein-Westfalen

Deze Duitse deelstaat net over de grens van oost- en Zuid-Nederland is gelijk ook de meest bevolkte van heel Duitsland. De bevolking is met name gevestigd in het welkende Ruhrgebied waar je de leuke steden Duisburg, Dortmund en Essen vindt, maar ook Keulen en Düsseldorf worden regelmatig in een reeks genoemd met bovenstaande steden. Talloze winkelmogelijkheden, musea en een geweldige hoeveelheid cultuur is wat je kunt opdoen in deze steden, die al honderden jaren een ruggengraat zijn van de Europese economie.

Stedelijke gebieden genoeg in West-Duitsland, want zodra je iets verder de rijn afzakt kom je de Hessische hoofdstad Wiesbaden tegen, met aan de overkant van het water Mainz. Ietjes achter Wiesbaden ligt het Duitse economische centrum Frankfurt, welke als modern financieel centrum architectonisch een bepaald ander stadsbeeld heeft dan de andere Duitse stadscentra.

Natuur in Nordrhein-Westfalen

Er zijn natuurlijk niet alleen maar stedelijke gebieden in het Ruhrgebied, gelukkig niet! Neem bijvoorbeeld het Teutobergerwald, op een kleine honderd kilometer ten noordoosten van Dortmund. Dit rotsachtige heuvellandschap is befaamd vanwege de veldslag die er zo’n 2000 jaar geleden plaatsvond en ervoor zorgde dat dit natuurgebied meer dan 400 jaar lang de noordgrens vormde van het Romeinse Rijk. De Dörenther Kliffen is het bekendste punt van het natuurgebied, maar ook buiten deze unieke rotsformatie zijn er volop wandel, fiets en zwemmogelijkheden. Langeafstandswandelpad de Hermannsweg voert je over de gehele bergkam van het natuurgebied, zodat je niets mist!

Ietwat ten zuiden van het Teutobergerwald ligt het algemeen bekende Sauerland, voornamelijk bekend als skigebied dichtbij huis. Echter is een bezoek aan het Sauerland in de zomer ook zeker niet misstaan! Het Sauerland ligt vol met stuwmeren, oude burchten en leuke historische plaatsen. Ook vind je hier de Attagrot, een van de mooiste druipsteengrotten van heel Europa. Ontdek de natuur van Nordrhein-Westfalen te voet, te fiets of met de auto, maar neem een kaart of gids van de Noorderzon mee op zak en zorg dat je niets mist!

Fietsen door het Münsterland

Over de grens bij Enschede ligt de leuke Duitse studentenstad Münster, maar rondom de stad ligt het prachtige Münsterland en iets verder naar het westen de Niederrhein. Dit vlakke landschap leent zich ideaal voor fietstochten, daar het redelijk vlak is, met veel kleinschalige akkerlanden en boslanen afgewisseld met water. Steek je fietskaart bij je en ontdek dit perfecte fietsgebied zelf!