Kaarten en gidsen > Reisgidsen > Natuurgidsen > Reisinformatie algemeen > Ecologieën, een album der natuur | Atte Jongstra

Ecologieën, een album der natuur | Atte Jongstra

op zoek naar het ecologisch gevoel door de eeuwen heen

27,50

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
Ecologieën, een album der natuur | Atte Jongstra
Regio
Uitgavedatum 2020
Gewicht0.54 kg
Uitgever

ISBN

9789493183001

Pagina aantal

288

Auteursnaam

Atte Jongstra

Formaat

luxe paperback; 221 x 173 x 30 mm

Categorie
2020 | 0.54 kg | AFdH | 9789493183001 | 288 | Atte Jongstra | luxe paperback; 221 x 173 x 30 mm
Extra titelinformatie

In Ecologieën, een album der natuur gaat Atte Jongstra op zoek naar het ecologisch gevoel door de eeuwen heen, op een even erudiete als vermakelijke manier. Zijn 'album' bevat een historische galerij aan vaak buitenissige figuren: naakttuiniers, minnaars van holle boom of graszode, God in de braamstruik, de parkstofzuiger. Ook lezen we over beenkrachtverval bij de natuurwandelaar, voetreizende dominee-dichters, hoe het laatste oerbos van Nederland verdween. En de Bonifatiusmoord (754) bij Dokkum wordt door hem verrassend verklaard als ecologisch verzet. Tenslotte probeert de schrijver zelf geestelijk en fysiek 'één te worden met de natuur', op de wijze der oude druïden: een hilarisch hoogtepunt.

Dit boek is een feest voor het oog. Jongstra is een meester in het verzamelen van historische illustraties. Ze stammen uit zes eeuwen en de ene is nog curieuzer dan de andere. Hij toverde ze tevoorschijn uit de meest obscure bronnen dankzij zijn kennis van het antiquariaat. Ecologieën bevat prachtig beeldmateriaal, het is geschreven door een auteur met kennis der natuur, een rijke verbeelding, een verrassend combinatievermogen en gevoel voor humor. Daardoor is het een verre van somber boek geworden. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze kennis van het ecologische denken en richting geven aan onze omgang met de natuur.

Atte Jongstra (Terwispel, 1956) is schrijver, dichter en essayist en schrijft recensies voor NRC Handelsblad. In 2016 werd hem voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs toegekend. In 2018 publiceerde AFdH Uitgevers van Jongstra De ontgroende mens. Ecologieën kan als het natuurlijk vervolg worden beschouwd.