Van de Notre Dame naar Mont Saint-Michel

Bert Sitters
Geschreven door Bert Sitters
Leestijd: 4 minuten

Daar sta je dan met je fiets voor deze kathedraal, die onlangs is getroffen door een vuurzee. Parijs werd in het hart geraakt. huilend en biddend volgden Parijzenaars het drama vanaf de Seine. Het verdriet sloeg om in massale vastberadenheid. De nationale trots wordt in oude glorie hersteld. Zelden straalde Frankrijk de laatste jaren een dergelijke eenheid uit.
Gelukkig staat de robuuste façade met de vierkanten torens nog fier overeind. Hier deed Victor Hugo de inspiratie op voor zijn vermaarde roman De klokkenluider van de Notre Dame. Een meer treffende locatie voor de start van een fietsreis lijkt door de actualiteit moeilijk denkbaar.

Vertrek vanaf de Notre Dame – toen nog in volle glorie!

Parijs steeds meer fietsstad

Ik ga op weg naar een ander religieus monument dat diep geworteld is in de harten van vele Fransen: de Mont Saint-Michel in Normandië. De nieuwe fietsroute La Véloscénie verbindt beide gezegende hoogtepunten uit de geschiedenis van Frankrijk met elkaar.

Parijs ontpopt zich steeds meer als een fietsstad. In de smalle rue de Buci hoef ik niet op te letten voor de auto’s, maar wel op de voetgangers.
De wegwijzers van de route voeren mij over oude spoorwegen, waar ooit de stoomtreintjes er gezapig op los tuften. Verlaten stationsgebouwtjes herinneren aan het verleden.  
De dorpen zijn altijd nog zo Frans, zoals ze altijd waren. Uit de boulangerie komt de geur van vers gebakken stokbrood en voor het café nodigen de tafeltjes en stoeltjes uit voor een grand café crème.
De  Véloscénie wisselt dit dagelijks ritueel af met de glorie uit de tijd van de Franse Gouden Eeuw van Zonnekoning Lodewijk de Veertiende.
Het begint al Versailles, waar ik net als Zonnekoning Lodewijk de Veertiende op de lange statige laan afsteven op zijn riante paleis omgeven door de grootste tuin ter wereld.  Alles is perfect symmetrisch aangelegd.
Een ware serie van kastelen volgt.  Achter een waterpartij met kunst prijkt het kasteel van Rambouillet uit de 14e eeuw. Napoleon kwam hier graag. Het bombastische bouwwerk is nu presidentieel buitenverblijf. Tijdens zijn bezoek aan Frankrijk bracht Nelson Mandela hier de nacht door. De fietsroute voert mij over een erelus door de kasteeltuinen.

Beelden en waterpartijen bij kasteel Rambouillet


Maîtresses hoorden bij een Koning van Frankrijk. De Zonnekoning schonk Madame de Maintenon haar het kasteel van Maintenon.  De weelde maakt duidelijk dat mevrouw geen genoegen nam met een eenvoudig optrekje.
De kathedraal van Chartres kun je niet missen, maar het mooist is het godshuis van binnen door enorme oppervlakten van de gebrandschilderde ramen.  Bij zonsondergang geven de ramen een mystieke blauwe gloed. De slotkilometers van mijn fietstrip overtreffen alles. De mistflarden in de vroege morgen hangen nog boven de slikken van  de Baai Mont Saint-Michel, maar langzaam duiken de contouren van de torenspits hoog boven de rots op. Een  gewijde plek waar al sinds het jaar 800 monniken hun dagelijks leven doorbrengen. Mijn slot is met dit uitzicht een waar fietsfeest.

af en toe lekker kanoën, bij wijze van afwisseling

Kaarten en gidsen..

Er bestaat een Engelstalige gids van de besproken route, de ‘Veloscenic‘ maar je kunt natuurlijk ook voor de originele Franse versie kiezen, dan fiets je de ‘Véloscénie‘.
Je kunt van Nederland naar Parijs fietsen met de gids Onbegrensd fietsen naar Parijs of de Van Gogh Route.
De Veloscénie sluit aan op de volgende bewegwijzerde routes, waarmee je een veelzijdig rondje kan maken: de Vélo Francette, de Vélodyssée en de Loire fietsroute.

Voor wat betreft kaarten: het is een plezier om te fietsen op de regionale kaarten van Michelin, maar nog meer gedetailleerd zijn de zogenoemde ‘Série Verte‘ kaarten van IGN.

Bert Sitters
Bert Sitters
Bert Sitters fietste in meer dan 80 landen, schreef diverse gidsen en publiceerde tal van artikelen over zijn reizen. Hij is mede-oprichter van de vereniging De Wereldfietser.