Camperreis Noorwegen

camperreis Noorwegen
Geschreven door robbin.kleinpenning
Leestijd: 22 minuten

In dit artikel vertellen wij (de medewerkers van De Noorderzon) je alles wat je moet weten om goed voorbereid te beginnen aan je camperreis in Noorwegen. We krijgen regelmatig vragen over reizen per camper in Noorwegen. Daarom helpen we je vanuit onze expertise op het gebied van de beste reisgidsen en landkaarten op weg naar de perfecte start van je camperavontuur.

We bespreken de belangrijkste punten waar je aan moet denken voordat je op pad gaat. Zo vullen we de kennis en service van onze fysieke reisboekhandel in Arnhem aan met de online hulp en praktische tips uit dit artikel.

Dit blogartikel is overzichtelijk ingedeeld in een serie hoofdstukken. Als je heel specifieke informatie over campers in Noorwegen zoekt kun je direct op een hoofdstuk klikken. Als je gewoon zo veel mogelijk goede informatie zoekt als ideale voorbereiding op je Noorse camperreis, lees dan lekker op je gemak het hele artikel door. Mocht je daarna nog vragen over houden, dan ben je natuurlijk altijd welkom in onze winkel voor advies! Mailen kan ook, via info@denoorderzon.nl.

Jouw camperreis door Noorwegen in hoofdstukken:

  1. Waarom met de camper door Noorwegen reizen?
  2. Kiezen voor een regio van Noorwegen voor je camperreis
  3. Verkeerstips voor camperaars in Noorwegen
  4. Kostenindicaties voor campervakanties in Noorwegen

Waarom met de camper door Noorwegen reizen?

waarom een camperreis Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land om met een camper te ontdekken. Het Noorse wegennet is van een uitstekende kwaliteit, zeker als het om de vele Europese E-wegen gaat. De afstanden die je als reiziger binnen het land kunt afleggen zijn groot genoeg om je er zelfs wekenlang uitstekend te kunnen vermaken. Vanaf de hoofdstad Oslo (zuid Noorwegen) in het zuiden beslaat een tocht naar het hoge noorden boven de poolcirkel zo’n tweeduizend kilometer, maar het land is zo divers dat zo ver reizen niet eens nodig is om te genieten van alles dat Noorwegen je per camper te bieden heeft.

Op avontuur in ongerepte natuur

Het is niet zo vreemd dat veel camperaars een vakantie in Noorwegen hoog bovenaan hun bucket list hebben staan. Het land kan een uitdaging zijn vanwege de moeilijk in te schatten weersomstandigheden, de grote afstanden en de soms vrij hoge kosten voor brandstof en levensonderhoud. Toch is de beloning des te groter voor wie besluit de camper op de Noorse wegen te laten rijden. De natuur is in alle streken van Noorwegen anders, maar overal even prachtig, met in elk seizoen een nieuwe kracht en een eigen charme.

Van Vikingschip naar designmuseum en verder

Cultureel en historisch valt er vanuit de camper in Noorwegen al net zoveel te ontdekken als in de vrije natuur. Van een rijke historie vol Vikingen, unieke houten staafkerken en inspirerende Noorse sagen tot een aanstormende generatie productdesigners, architecten, modeontwerpers en meubelmakers. Schilderijen van Edvard Munch, het literaire oeuvre van Anders Ibsen, de oeroude gedichtencyclus van de Edda en meer illustreren de levendige fantasie van een volk dat in de lange, donkere winters eeuwenlang bij het haardvuur de fantasie de vrije loop kon laten. Zo kan elke campertoerist een eigen route samenstellen langs machtige fjorden, diepblauwe meren en ijzige bergpassen, afgewisseld door de warmte en de gedurfde frisheid van het boeiende Noorse culturele erfgoed. Mocht je niet weten wat een fjord is, een fjord is een bepaald type inham in een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten.

Sneeuw en zon, Noorderlicht en middernachtszon

Het klimaat van Noorwegen maakt je camperavontuur tot een sprookjesachtige belevenis. Je voelt het aan de magie van de fjorden en de sneeuwvelden in het hooggebergte, maar ook aan de levende natuur merk je dat de poolcirkel nooit ver weg kan zijn. De boomgrens bevindt zich slechts op een paar honderd meter boven zeeniveau en daalt naarmate je verder naar het noorden reist. Daarboven en verder landinwaarts zet de toendra de toon. Tussen de karige begroeiing kun je oog in oog komen te staan met elanden en andere iconische soorten van het hoge noorden.

eland in noorwegen tijdens camperreis

Wie het machtige schouwspel van het Noorderlicht eenmaal met eigen ogen heeft gezien zal nooit meer helemaal dezelfde zijn. Dit fenomeen is incidenteel zichtbaar van september tot maart, met een piek in december en januari. De winterse poolnacht is een unieke ervaring, net als de lange zomerperiode waarin de middernachtszon nooit helemaal onder gaat. In zo’n groot land met zo veel verschillende landschappen is het weer zelden eentonig of voorspelbaar. Een zonovergoten ochtend kan ineens omslaan in een stormachtige middag of een avond vol besneeuwde verstilling. Dat vraagt om een goede voorbereiding, maar het biedt ook een heerlijke afwisseling en een extra dosis avontuur. Direct aan de kust is het klimaat het meest wisselvallig, terwijl verder landinwaarts het landklimaat overheerst.

Noorderlicht noorwegen camperreis

Elk seizoen heeft een eigen charme

In de lente verandert het bevroren Noorse land plotseling in een met fruitbomen bezaaide bloemenzee vol nieuw leven. De zomers zijn de perfecte tijd om wandelend, fietsend, kanoënd of gewoon luierend te genieten van de natuur op haar lieflijkst. In de herfst wordt Noorwegen omgetoverd tot een duizelingwekkend schouwspel van kleuren en romantiek. De winter brengt tenslotte het grillige pooldomein van Koning Winter dichterbij dan je als laaglander ooit voor mogelijk hebt gehouden. Plan je campervakantie in Noorwegen dus met beleid, want hier is in elk seizoen iets geweldigs om van te genieten.

Lekker actief of serene rust

Wie zoekt naar serene rust, uitgestrekte vergezichten om bij weg te dromen, of een idyllische stek om een hengel uit te werpen kan in Noorwegen met een camper letterlijk alle kanten op. Ben je meer van het actieve toerisme, dan is je eigen energie je enige beperking. Wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, kajakken, skiën, schaatsen of bergbeklimmen: alles kan voor wie de juiste uitrusting en mentaliteit mee op reis neemt. Ook voor de grootste sportfanaat bepalen het seizoen, het weer en de specifieke reisbestemmingen wat de mogelijkheden zijn, maar met de juiste reisinformatie en een slimme voorbereiding kun je jouw reis zo ontspannen of zo actief maken als je zelf wilt – en aandurft! Wil je vooral wandelen, misschien zelfs een meerdaagse route lopen, dan biedt het land legio mogelijkheden: overal zijn prachtige routes uitgezet door de DNT (Den Norske Turistforening), die ook een prima netwerk van schitterend gelegen berghutten onderhoudt. Echte wandelaars worden aangeraden om DNT-lid te worden, zodat je onderweg gebruik kunt maken van hun berghutten.

Kiezen voor een regio van Noorwegen voor je camperreis

kaart noorwegen

Met een camper heel Noorwegen ontdekken is een flinke opgave, al was het maar vanwege de afstanden. Wanneer je camperreis korter dan drie weken mag duren raden we je aan om een gedeelte van het land te kiezen, het noorden, midden of het zuiden. Wanneer je langer dan drie weken op reis wil gaan kun je uiteraard meerdere gebieden combineren.

Hieronder bespreken we:

  1. Noord-Noorwegen en de Lofoten
  2. Midden-Noorwegen
  3. Zuid-Noorwegen en Oslo

Noord-Noorwegen

Het hoge noorden is het meest uitdagend vanwege de poolcondities en de dunbevolktheid, maar biedt wel unieke beloningen voor wie de uitdaging aandurft. Overigens bereiken de temperaturen hier in juli en augustus vaak ook nog aangename waarden van rond de 18 graden (en soms nog veel warmer).

Lofoten

De Lofoten en de Vesteralen vormen eigenlijk een hoofdstuk op zichzelf. Dankzij de Tjelsundbrug kun je ook met je camper makkelijk op de Lofoten komen. De Lofoten vormen een prachtige eilandengroep die zich ver in de Atlantische Oceaan uitstrekt. Ze zijn geliefd vanwege hun zachte klimaat en hun witte zandstranden. Eigenlijk is het een keten van steil uit zee oprijzende, zeer puntige bergtoppen, van waar je aan de ene kant een prachtig panoramisch uitzicht hebt op de imponerende skyline van het Noorse binnenland en aan de andere kant uitkijkt over de eindeloze oceaan. Hier in het noorden kun je worden getrakteerd op voorbijtrekkende walvissen en dolfijnen. Ook vind je er grote groepen kustvogels zoals papegaaiduikers, zeekoeten, alken en jan-van-genten.

Senja

Een bijzondere parel van het noorden is het eiland Senja. Volgens kenners van het land is dit de ultieme plek waar al het moois van het Noorse landschap in optima forma samenkomt. Vanaf hier trekken de diehard camperaars verder naar de Noordkaap – vergeet onderweg niet de prachtige Lyngenfjord aan te doen – voor de ultieme beleving van noordelijk Noorwegen.

Argumenten om voor deze regio te kiezen:

  1. Het noorden biedt in elk seizoen iets moois en unieks.
  2. Avontuurlijke camperaars die in de winterperiode naar deze regio reizen kunnen er bijvoorbeeld een huskysafari avontuur beleven, walvissen en orka’s spotten én het noorderlicht zien.
  3. In de zomer hoef je geen zaklamp mee te nemen, want het is tijdens deze periode bijna 24 uur per dag licht.

Waar je rekening mee moet houden als je voor het noorden kiest:

  1. Houd rekening met tenminste twee dagen extra reistijd om vanuit Zuid-Noorwegen in het verre Noorden te komen.
  2. Reizen met een camper in de winterperiode is niet ideaal, want hevige sneeuwval kan je serieus beperken in de afstanden die je wilt afleggen.
  3. Reizen in (sub-)polaire omstandigheden vraagt om een serieuze voorbereiding als het gaat om kleding, materialen en informatie. Een reisdoel voor gevorderde camper reizigers!

Verdere praktische informatie

Kijk hier voor meer informatie over het noorden van Noorwegen per camper:

  1. https://www.visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-noord/

Midden-Noorwegen (natuurschoon en fjordenkust)

Het midden van Noorwegen, tussen de Sognefjord in het zuiden en de Lofoten in het noorden, biedt geweldig natuurschoon en een mooie afwisseling van kustdorpjes, cultuur en wilde natuurgebieden. De fjorden en de azuurblauwe meren zijn onvergetelijk, waardoor het midden van het land haar eigen unieke beloningen in petto heeft voor een reis met je camper. Midden-Noorwegen is goed te bereizen met je eigen camper of je gehuurde camper dankzij het prima netwerk aan moderne wegen.

Het midden van Noorwegen biedt kustlandschappen, gebergte en wateren die in alle seizoenen schitterende vergezichten opleveren. De uitgestrekte nationale parken zoals Børgefjell zijn groot genoeg om zelfs de meest doorgewinterde wandelaars en fietsers alle ruimte te geven die je maar vinden wilt.

Steden als Trondheim vind je vooral dichter bij de kust. De Midden-Noorse fjordenkust is dankzij goede wegen zoals de Atlantische Weg prima te bereizen per camper, hoewel je ook hier maar beter voorbereid kunt zijn op weer, wind en overstekend wild.

Voordelen van een camperreis door Midden-Noorwegen:

  1. Goed te bereiken per boot of vliegtuig (voor huurcampers)
  2. Afwisselend landschap met spectaculaire fjorden
  3. Veel ruimte voor natuurrecreatie door nationale parken
  4. Hier kun je met gemak een mix vinden tussen culturele en natuurlijke ontdekkingen

Verdere praktische informatie

Kijk hier voor meer tips en informatie over Midden-Noorwegen per camper:

  1. https://www.visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-west/
  2. https://www.visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-oost/

Zuid-Noorwegen (cultuur en natuur, steden en recreatie)

Het uitgestrekte zuidelijke deel van Noorwegen (ten zuiden van Trondheim) bestaat grofweg uit twee helften: het westen en het oosten. In het westen van deze regio vind je de natuurfenomenen waar Noorwegen zijn roem aan dankt: diepblauwe fjorden die ongelooflijk ver het binnenland in reiken en steil uit zee oprijzende, torenhoge rotswanden. Tussen de fjorden in en in het directe achterland rijd je met je camper richting hoge bergen, ijzige plateaus, gletsjers en eeuwige sneeuw. Prachtig gelegen nederzettingen aan de fjorden en boeiende oude havensteden verbinden typerende natuur en cultuur. Het landschap herbergt beroemde attracties zoals de Preikestolen en de gloednieuwe Skylift in Loen.

Verder naar het oosten vlakt het landschap wat af, maar wordt het qua woestheid en verlatenheid zeker niet minder. Ook hier vind je vrij hoge plateaus en geleidelijk over het landschap uitrollend gebergte, met hier en daar steilranden, uitgestrekte bossen afgewisseld door open landschap en eindeloos veel rivieren, meren en meertjes. Zeker in het voorjaar en de zomer ontdek je in het zuiden waar de Noren zelf graag op vakantie gaan. Dat komt niet alleen door de lieflijke landschappen, maar ook door de meer stedelijke regio’s en de culturele verrassingen die daar te ontdekken zijn. Hoofdstad Oslo is om zijn culturele bezienswaardigheden en stedelijke allure een geval apart en ook met je camper een omweg meer dan waard.

Voordelen van reizen per camper in Zuid-Noorwegen:

  1. Het snelst en gemakkelijkst te bereiken met je eigen camper vanuit Nederland en België
  2. Het best begaanbare terrein van Noorwegen
  3. Naast natuurschoon ook cultureel van alles te beleven
  4. Vooral in de zomer veel faciliteiten voor toeristen beschikbaar
  5. Oslo is een reisdoel op zichzelf

Verdere praktische informatie

Kijk hier voor meer tips en informatie over Midden-Noorwegen per camper:

  1. https://www.visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-zuid/ 

Verkeerstips voor camperaars in Noorwegen

verkeerstips noorwegen met camper reizen

Rijden met een camper in Noorwegen kan uitdagend zijn, maar zoals gezegd zijn er in grote delen van het land uitstekende (tol-)wegen aangelegd die het rijden aangenaam houden. De Noren rijden aan de rechterkant van de weg en de Noorse verkeersregels wijken nauwelijks af van die in de Benelux. Er zijn wel een paar dingen die je in de gaten moet houden tijdens en rondom het rijden met een camper. In Noorwegen gelden minimumeisen voor je banden, ook voor campers. Winterbanden zijn verplicht ‘onder winterse omstandigheden’ – omstandigheden die eigenlijk in elk seizoen op kunnen treden, zeker op grotere hoogte en verder naar het noorden. Die winterbanden moeten minimaal drie millimeter profiel hebben, dus controleer dit voor je vertrekt. Rijd je met zomerbanden, dan moet je een minimaal profiel van 1,6 millimeter hebben.

Verkeersregels

Iedereen in de camper moet een veiligheidsgordel dragen en kleine kinderen moeten in een goed kinderzitje reizen. Van 31 oktober tot en met 31 maart zijn sneeuwkettingen verplicht, maar ook buiten het verplichte seizoen kun je ze maar beter in de buurt hebben. Reflecterende hesjes en een gevarendriehoek zijn altijd verplicht aan boord. Toeristen worden geacht de Noorse verkeersregels te kennen. Zorg dat je die regels kent voor je vertrekt.

Ducttape: altijd handig!

Een andere basic die erg goed van pas kan komen is een rol ducttape. Dit is sowieso altijd handig om bij de hand te hebben voor noodreparaties, maar zeker op de smalle wegen langs de fjordenkust kan het cruciaal blijken. Omdat campers brede voertuigen zijn, bestaat er altijd een risico dat de buitenspiegel door een tegenligger wordt geraakt. Als het verantwoord is om te stoppen en een afgevallen spiegel op te rapen is een rol stevig tape de snelste manier om de spiegel provisorisch te repareren en veilig verder te rijden.

Overstekend wild

Een ander belangrijk aandachtspunt is overstekend wild. In Noorwegen is veel uitgestrekte natuur om van te genieten, maar in die natuur leeft wel groot wild dat soms zomaar oversteekt. Rij voorzichtig in gebieden met waarschuwingsborden. Mocht je onverhoopt een aanrijding met overstekend wild krijgen, dan ben je verplicht om de politie te informeren. Zomaar doorrijden is strafbaar. Let wel goed op je eigen veiligheid na zo’n aanrijding. Een gewond zwijn, of als je echt pech hebt, een beer, is te gevaarlijk om zomaar te benaderen.  Blijf dus vooral op een afstand in je camper zitten tot er hulp arriveert als dit je mocht overkomen.

Gravelwegen

Hou daar rekening mee als je met de camper de Noorse natuur in wil trekken: je zal vaak over onverharde of gravelwegen moeten rijden. Dat stelt wel eisen aan de hoogte van het chassis en de wielmaat.

Fatsoenlijk gedrag en de ‘buren’

Andere activiteiten zoals barbecueën, kampvuurtjes en tot diep in de nacht lawaai maken vallen uiteraard buiten regulier parkeren. Op campings met camperplekken gelden meestal ruimere regels. In elk geval is er met een camper in Noorwegen aardig wat ruimte om je eigen invulling aan je reis- en je overnachtingsplannen te geven. Let wel goed op dat je de natuur niet belast en, ook belangrijk: hou rekening met rondzwervend wild dat geïnteresseerd kan zijn in de inhoud van je koelbox. Hou wat dat betreft zeker ’s nachts je ramen liever dicht.

Verdere praktische informatie

Neem ook zeker een kijkje op onderstaande websites waarin meer concrete tips worden gegeven rondom wat je mee moet nemen in je auto of camper wanneer je wilt reizen in Noorwegen. Ook lees je wat wel en niet mag.

  1. https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/informatie
  2. https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/informatie/verplicht-mee-in-de-auto
  3. https://www.visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/reizen-binnen-noorwegen/auto/

Vragen/twijfels?

Twijfel je nog over je precieze bestemming, of welke boeken en kaarten je daarbij het beste kunt gebruiken? Stuur een e-mail naar info@denoorderzon.nl en één van onze reisboekspecialisten helpt je graag verder.

Kostenindicaties voor campervakanties in Noorwegen

noorwegen camperreis hoeveel kost dat

Noorwegen is niet het goedkoopste land van Europa voor camperaars

Met een camper naar en door Noorwegen reizen is prachtig, maar een goedkope onderneming is het in de regel niet. Ook hier kan de juiste reisinformatie je slimme besparingen opleveren, maar desondanks is heel Scandinavië een prijzige regio voor toeristen. De kosten van levensonderhoud zijn er relatief hoog en ook brandstof is er niet bepaald goedkoop, hoewel je aan de kust vaak minder betaalt per liter dan in het binnenland.

Natuurlijk geeft reizen per camper je een grote mate van vrijheid bij het bepalen van je reisbudget. Overnachten op campings of langs de weg parkeren, een camper huren of je eigen camper meenemen, je brandstofgebruik door de afstanden die je aflegt, de attracties die je wilt bezoeken en kiezen voor stoppen (en shoppen) in steden: het zijn allemaal factoren die je uitgaven beïnvloeden. Je camper geeft je een goede uitvalsbasis van waaruit je extra uitgaven goed onder controle kunt houden als je daarop let. Toch is een campervakantie in Noorwegen voor de ware budgetreiziger waarschijnlijk niet de beste keuze, dus rekening houden met je uitgavenpatroon is vooraf en onderweg een verstandig idee.

Tolwegen

De moderne E-wegen van Noorwegen zijn goed onderhouden en prima begaanbaar met de camper, maar op de meeste trajecten moeten tol of milieuheffingen worden betaald. Gelukkig is het hele Noorse tolwegensysteem geautomatiseerd. Daardoor wordt je kenteken elektronisch geregistreerd en ontvang je achteraf keurig een rekening thuis in de brievenbus. Op de website van de Noorse toldiensten vind je meer informatie over de tolheffingen, de betaalwijze en de werking van de elektronische registratie.

Brandstof

Net zoals in Nederland en België fluctueren de brandstofprijzen in Noorwegen voortdurend. Ook net zoals bij ons bewegen de prijzen voor benzine, diesel en lpg standaard omhoog en wordt brandstof in de regel zelden goedkoper. Het is nuttig om te weten dat de prijzen voor brandstof in de kustregio gemiddeld iets lager zijn dan in het binnenland, zeker wanneer je met je camper lange afstanden gaat afleggen. Ter indicatie geven we hieronder richtprijzen weer zoals die gelden per januari 2020, maar zie deze website voor de actuele benzine prijzen.

Kostenindicatie voor een camperreis van drie weken

  • Camping per nacht: 20 – 35 euro. Ongeveer €525 voor drie weken.
  • Tolwegen: in dit artikel wordt geschreven dat ze voor drie weken rondrijden 68 euro kwijt waren.
  • Benzineprijs is nagenoeg gelijk. Stel, je rijdt 200 kilometer per dag. Als je camper acht kilometer per literbenzine verbruikt dan ben je 25 liter kwijt voor 200 kilometer rijden. Als je €1,75 per liter betaalt dan kost deze dag je €43,75 aan benzine. Zie deze website voor de actuele benzine prijzen. Kortom, ongeveer €900 aan benzine.
  • Wil je een camper huren in Noorwegen, houd dan rekening met ongeveer €2.500 – €3.000 voor een drieweekse tour. (Verderop in dit artikel meer informatie over mogelijke bedrijven om een camper te huren.)

De totale kosten liggen dan ongeveer op €4.500 voor een drieweekse rondreis door Noorwegen. Hier is enkel gekeken naar een overnachting op een camping, de tolwegen, het huren van een camper en de benzineprijs. Daarbij komt nog zelf naar Noorwegen toe rijden, de kosten voor levensmiddelen en mogelijke uitjes die je daar plant.

Tips om de camperreis betaalbaar te houden:

  1. Neem zelf levensmiddelen mee. De supermarkten blijken aardig prijzig te zijn. Neem zelf mee wat je mee kunt nemen.
  2. Alcoholische drankjes blijken duurder te zijn dan in Nederland. Neem dit zelf mee als je graag een biertje of wijntje drinkt aan het einde van een avontuurlijke dag.

Voor meer informatie rondom de kosten en prijzen in Noorwegen zie dit artikel:

  1. http://www.opnaarnoorwegen.nl/het-land/noorwegen-duur/

Het beste startpunt

Een belangrijke afweging voor wie met een camper Noorwegen wil trotseren is het startpunt van de reis. Natuurlijk ligt het daarbij voor Nederlanders voor de hand om aan het zuiden te denken, omdat een reis van zuid naar noord automatisch in de richting ligt vanuit ons land gezien. Toch kan een ander vertrekpunt ook prima werken, afhankelijk van de plekken die je wilt bezoeken en of je met een eigen camper of huurcamper wilt reizen. Bovendien zal iedereen uiteindelijk weer zuidwaarts richting ons kikkerlandje moeten trekken, dus hier is een beetje voorbereidend denkwerk zeker op zijn plek.

Eigen camper, of een camper huren?

Voor wie zelf een camper bezit zal het waarschijnlijk voor de hand liggen om deze mee naar Noorwegen te nemen. Dat kan zowel over het vasteland, via Duitsland, Denemarken en Zweden, als per boot. De reis beginnen over water is een leuk avontuur op zich, maar biedt ook verschillende opties voor het startpunt voor de reis per camper. Vliegen is ook mogelijk, met een keuze aan luchthavens om in Noorwegen te landen. Deze opties brengen eigen voorbereidingen met zich mee, net als kosten voor tickets op de heen- en terugreis, afhankelijk van de maatschappij waarmee de oversteek wordt gewaagd.

Grof gesteld heb je drie opties voor een camperreis naar en/of in Noorwegen:

  1. Met de eigen camper vanuit Nederland vertrekken
  2. Een camper huren in Nederland
  3. Een camper huren in Noorwegen

Met je eigen camper naar Noorwegen en terug

Als je al een eigen camper hebt dan is dit waarschijnlijk de meest logische keuze. Wel is het handig dat je camper winterbanden en een keukenuitrusting heeft. Verder is het van belang dat je camper in goede staat verkeert. Je wilt niet stil komen te staan onderweg. Heb je een erg oude camper, dan is het wellicht beter om een camper te huren in Nederland of in Noorwegen. Zie de opties hieronder.

Camper huren

Als je geen eigen camper hebt om de reis naar Noorwegen mee te maken kun je kiezen voor een huurcamper. Er zijn verschillende websites die campers verhuren voor een rondreis door Noorwegen. Je kunt dan de camper ophalen in bijvoorbeeld Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.

Een camper huren in Noorwegen

Wanneer je een camper wil huren in Noorwegen dan is het advies om dit te regelen voordat je vertrekt.

Hieronder hebben we alle mogelijke verhuurbedrijven opgesomd die wij hebben gevonden voor een camper in Noorwegen. (Heb je er een gevonden die er niet tussen staat? Laat het ons weten via info@denoorderzon.nl.) Wie in Noorwegen een camper huurt heeft meer opties voor de heen- en terugreis (per auto, per boot, of per vliegtuig), maar moet wel vooraf zorgen voor een geschikte camper die klaarstaat bij aankomst in Noorwegen. Zowel in Nederland als in Noorwegen kun je bij verschillende firma’s een camper huren.

  1. https://www.camperdays.nl/campers-noorwegen.html
  2. https://www.rent-easy.nl/hymer-group-campers/
  3. https://camperchamp.com/nl/noorwegen/
  4. https://www.travelhome.nl/noorwegen/camperhuur-vergelijken
  5. https://www.go-north.nl/camperhuur-noorwegen-oslo.html
  6. https://www.campstar.com/nl

Als je gebruik maakt van Google, dan kom je wellicht nog meer verhuurbedrijven tegen. (Heb je goede ervaringen met een verhuurbedrijf? Laat het ons weten via info@denoorderzon.nl en wij vullen dit artikel verder aan met jouw feedback!)

Hoe kom je in Noorwegen?

Je kunt ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Noorwegen te reizen, met de trein, met de auto (via Zweden, Rusland of Finland), met de bus of met de veerboot.

Bekijk onderstaande website voor meer informatie hierover:

  1. https://www.visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/op-reis-naar-noorwegen/

Conclusie

Ons advies is een camper te huren die je vervolgens in Noorwegen op kunt halen. In Oslo maak je zo bijvoorbeeld een goede start. Dit is voor veel reizigers de meest praktische optie. Je weet dan zeker dat je een camper hebt die voldoet aan de Noorse eisen en regels. Ook is het advies om direct met de boot vanuit Nederland al naar Noorwegen te varen in plaats van het eerste stuk zelf te rijden.

Heb jij andere beweegredenen dan kun je natuurlijk ook voor een andere optie kiezen, want er is geen goed of fout hierin. Zorg dat je in ieder geval de voor- en nadelen van alle opties kent.

Veel gestelde vragen

Wanneer en waar is de middernachtzon te bewonderen in Noorwegen?

Op Spitsbergen kun je van april tot eind augustus met eigen ogen zien dat de zon niet ondergaat. Dat kan ook in Noord-Noorwegen alleen hoe dichter je de poolcirkel nadert, vanuit het noorden bezien, hoe korter de periode dat de zon niet onder gaat. Bij de poolcirkel zelf is het alleen in de nacht van 21 juni. Rond 21 maart en 21 september zijn de dagen en nachten er overal – net als hier – precies even lang en tussen pakweg eind november en begin februari komt, zoals bekend, de zon in Noord-Scandinavië praktisch niet meer op. Tijdens de periode dat de zon ‘s nachts wél ondergaat, duurt de schemering er aanmerkelijk langer dan wat we op onze breedtegraden gewend zijn. Voor meer informatie hierover, zie: https://www.visitnorway.nl/activiteiten-in-noorwegen/ongerepte-natuur/middernachtzon/.

Boeken en kaarten

Bij De Noorderzon vind je een grote collectie boeken en kaarten over Noorwegen. We noemen hier – speciaal voor mensen die met een camper gaan:

verder een selectie informatieve reisgidsen:

wandelgidsen en -kaarten:

  • wandelgidsen zijn er in vele soorten en smaken, afhankelijk van de regio waar je heen gaat en wat je wilt doen: dagwandelingen of een heuse trekkingtocht (lange-afstandwandeltocht). Hier kun je het aanbod bekijken.
  • de meeste gebruikte wandelkaarten zijn die van de uitgebreide serie van Nordeca. Deze zijn uitermate fijngetekend en steeds meer gedrukt op tyvek, een onverwoestbaar materiaal. De schaal 1:50.000 is ideaal (1:25.000 kaarten zijn zeldzaam in dit uitgestrekte land), hoewel in sommige extra dunbevolkte gebieden ook de schaal 1:100.000 kan voldoen. Zie hier voor alle Noorse wandelkaarten.

Voor lange-afstandsfietsers zijn er twee routes beschreven: langs de complete Noorse Noordzeekust en voor de doorzetters de Route naar de Noordkaap. Tot slot vindt u hier nog wat inspiratieboeken voor overige buitensporten in Noorwegen (voornamelijk skiën).

Let op: doorlopend vinden er wijzigingen plaats in het aanbod aan kaarten en gidsen over Noorwegen. Voor het meest actuele aanbod, zie hier.

robbin.kleinpenning